SERIEMESTER FOR 23. GANG

Store endringer før sesongstart

Det ble gjort store endringer i Galatasaray til 2022-23-sesongen, etter 13.-plassen på tabellen sist sesong. Dursun Özbek, som var president fra 2015-2018, tok over som president for Burak Elmas i juni 2022, og ble Galatasarays 39. president. Burak Elmas vant presidentvalget i 2021, men ble avsatt av styret etter en svak sesong. Han ble betegnet som den verste presidenten i Galatasarays historie av skuespiller og styremedlem Şahan Gökbaka.

Okan Buruk ble ansatt som ny trener 23. juni 2022. 48-åringen hadde fra før av trent syv klubber. Han hadde mest suksess med å vinne den tyrkiske cupen med Akhisarspor i 2017-18-sesongen, og Süper Lig med Başakşehir i 2019-20-sesongen.

En rekke spillere ble hentet og forlot Galatasaray under sommeren 2022. Mauro Icardi (29), Dries Mertens (35), Milot Rashica (26), Haris Seferovic (30), Fredrik Midtsjø (28), Sérgio Oliveira (30), Lucas Torreira (26), Léo Dubois (27), Kazımcan Karataş (19) og Abdülkerim Bardakcı (27) var blant spillere som ble hentet til klubben.

Marcão (26) ble solgt til Sevilla for 13 millioner euro. Patrick van Aanholt (32), Mostafa Mohamed (24), Olimpiu Morutan (23), Taylan Antalyalı (27), Emre Kılınç (28) og Christian Luyindama (28) gikk på utlån, mens Mbaye Diagne (30) og Ryan Babel (35) forlot klubben gratis.

Varierende start i ligaen

Galatasaray vant serie-premieren 0-1 mot Antalyaspor 7. august 2022, etter scoring av Bafétimbi Gomis i det 90. minutt. I den andre runden gikk Galatasaray på et overraskende 0-1-tap for nyopprykkede Giresunspor på hjemmebane.

Haris Seferovic og Bafétimbi Gomis rullerte på å starte som midt-spiss i Okan Buruks 4-2-3-1-formasjon i starten av sesongen. Mauro Icardi ble hentet på et sesonglangt lån fra Paris Saint-Germain, på siste dag før overgangsvinduet stengte, 8. september 2022.

Galatasaray gikk på sitt andre tap for sesongen da de tapte 2-1 for Kayserispor på bortebane i den 10. serierunden 15. oktober 2022. I runden etter ble det bare 2-2 mot Alanyaspor på hjemmebane 23. oktober 2022. Dries Mertens scoret 1-0-målet, mens Mauro Icardi scoret sitt første mål for Galatasaray, og la på til 2-0 i det 18. minutt. Etter at Sacha Boey fikk direkte rødt kort i det 33. minutt, kom Alanyaspor tilbake og scoret to mål i andre omgang. Det hjalp heller ikke på at Abdülkerim Bardakcı fikk rødkort fire minutter på overtid. Galatasaray lå på 7.-plass på tabellen etter 11 runder (5 serie, 3 avgjort, 2 tap), med én utsatt kamp til gode.

Seiersrekord med 14 strake seire i ligaen

Etter 2-2-kampen mot Alanyaspor i den 11. serierunden 23. oktober 2022, tok Galatasaray 14 strake seire i ligaen, og gikk ikke på et poengtap før de tapte 2-1 mot Konyaspor 17. mars 2023.

Galatasaray slo Beşiktaş 2-1 på hjemmebane i den 13. serierunden etter to scoringer fra Mauro Icardi, mens Kerem Aktürkoğlu ble den store helten med hat-trick mot Başakşehir i runden etter, i en kamp som endte med 0-7-seier på bortebane.

25. desember 2022, etter den 15. serierunden, tok Galatasaray serieledelsen fra Fenerbahçe. Galatasaray slo Istanbulspor 2-1, mens Fenerbahçe tapte 2-1 for Trabzonspor dagen før. Etter det så ikke Galatasaray seg tilbake på tabellen.

På nyåret, 8. januar 2023, slo Galatasaray Fenerbahçe hele 0-3 på Şükrü Saracoğlu Stadion i den 18. serierunden. Sérgio Oliveira sendte Galatasaray i ledelsen i det 32. minutt. Mauro Icardi, som ikke hadde spilt en kamp på to måneder på grunn av VM-pause og skade, ble byttet inn for Barış Alper Yılmaz i det 76. minutt. To minutter senere hadde han målgivende til Kerem Aktürkoğlu, før han satte inn 0-3 selv ti minutter på overtid foran Fenerbahçe-fansen.

Galatasaray forsterket laget under vinterens overgangsvindu, og hentet Nicolò Zaniolo, som hadde havnet i kulden i José Mourinhos Roma. Galatasaray betalte 15 millioner euro for italieneren som hadde en markedsverdi på 30 millioner euro. I tillegg ble Kaan Ayhan fra Sassuolo og Sam Adekugbe fra Hatayspor hentet på lån ut sesongen.

I begynnelsen av februar ble Tyrkia rammet av et kraftig jordskjelv, der over 40 000 døde. Hendelsen gjorde at ligaen ble satt på pause i over én måned. Både Gaziantep FK og Hatayspor trakk seg fra ligaen da den startet opp igjen, på grunn av ødeleggelsene i byene til lagene. Alle de resterende kampene som lagene var involvert i ble satt til 0-3-tap.

Galatasaray skulle møte Gaziantep FK i den 23. runden, og vant kampen 3-0 på walkover, mens de tok sin 14. strake ligaseier mot Kasımpaşa 11. mars 2023, etter at ligaen hadde startet opp igjen. Galatasaray ledet nå tabellen 9 poeng foran Fenerbahçe på andreplass, med 11 kamper igjen. Fenerbahçe hadde én kamp mindre og kunne knappe inn forspranget til 6 poeng.

I den 25. runden tapte Galatasaray 2-1 mot Konyaspor på bortebane 17. mars 2023, og seiersrekken stoppet på 14 strake seire. Der var ikke bare klubb- og Süper Lig-rekord, mens også rekord blant de største ligaene i Europa, inkludert England, Spania, Tyskland, Frankrike og Italia.

Galatasaray slo tilbake med tre strake seire. De slo  først Adana Demirspor 2-0 på hjemmebane etter to sene scoringer. Fredrik Midtsjø satte inn (1-0) en viktig scoring i det 86. minutt etter han avsluttet utenfor 16-meteren, før Nicolò Zaniolo punkterte kampen med straffescoring på overtid. I de to påfølgende kampene slo Galatasaray Kayerispor 6-0 på hjemmebane, før de slo Alanyaspor 1-4 på bortebane.

To svake kamper

I den 31. runden gikk Galatasaray på et overraskende poengtap mot Fatih Karagümrük på hjemmebane. Mauro Icardi startet kampen på benken, men Kerem Aktürkoğlu sendte Galatasaray oppskriftsmessig i ledningen tre minutter ut i kampen. Etter det sjokkerte Fatih Karagümrük med tre scoringer på 12 minutter. Først satte tidligere Galatasaray-spiller Mbaye Diagne inn utligningen i det 18. minutt, før Fabio Borini satte inn to kjappe i det 26. og 30. minutt.

På overtid i første omgang satte Sergio Oliveira inn 2-3 på straffespark etter hands i feltet. I det 60. minutt ble Mauro Icardi byttet inn for Nicolò Zaniolo. I det 67. minutt hadde han muligheten til å sette inn utligningen etter at Galatasaray ble tildelt nok et straffespark, men argentineren prøvde seg på et mislykket Panenka-straffespark som Batuhan Şen reddet. Galatasaray presset på og i det 80. minutt kom utligningen når høyre-backen Sacha Boey satte inn 3-3, som også ble sluttresultatet. Galatasaray opprettholdte likevel forspranget på 6 poeng ned til Fenerbahce, som også spilte 3-3 i sin kamp mot Istanbulspor.

I den 32. runden ventet en vanskelig bortekamp mot Beşiktaş. Mauro Icardi scoret kampens første mål i det 20. minutt, men Beşiktaş kom sterkt tilbake med tre scoringer av Romain Saïss, Amir Hadziahmetovic og Vincent Aboubakar.

Sterk innspurt av Galatasaray og Icardi

Seks kamper før slutt, inkludert den kommende walkover-kampen mot Hatayspor i siste runde, hadde Galatasaray en luke på tre poeng ned til Fenerbahce. I den 33. runden slo Galatasaray Başakşehir 1-0 på hjemmebane etter scoring av Mauro Icardi, mens Fenerbahce bare klarte 1-1 mot Giresunspor på bortebane.

Mauro Icardi ble også avgjørende i de neste kampene. Han scoret begge målene i 0-2-seieren over Istanbulspor på bortebane og 2-0-seieren over Sivasspor på hjemmebane i de to neste rundene.

Seriemester i Ankara

Galatasaray kunne sikre seriemesterskapet om de slo Ankaragücü på bortebane tre runder før slutt. Mauro Icardi satte inn 0-1 etter bare syv minutter, men Ankaragücü svarte like etter og utlignet i det 16. minutt. I det 38. minutt satte Icardi inn 1-2 på hodet etter innlegg fra Kerem Aktürkoğlu. I andre omgang punkterte Galatasaray kampen etter to nye målgivende pasninger fra Kerem Aktürkoğlu. Han hadde målgivende pasning på 1-3-scoringen til Barış Alper Yılmaz i det 73. minutt, og på 1-4-scoringen som Sergio Oliveira headet i mål på corner i det 78. minutt. Galatasaray tok dermed hjem sitt 23. seriemesterskap i historien.

Løftet pokalen etter kampen mot Fenerbahçe

Galatasaray var allerede seriemester før oppgjøret mot Fenerbahçe på hjemmebane i nest siste runde. Siste kamp var mot Hatayspor, en kamp som allerede var vunnet 3-0 på walkover. Kampen mot Fenerbahçe endte også 3-0 etter to scoringer av Nicolò Zaniolo og én av Mauro Icardi. Etter kampen var det duket for en storslått seremoni hvor Galatasaray og kaptein Fernando Muslera løftet pokalen, foran et ekstatisk hjemmepublikum.

88 poeng i sesongen

Galatasaray endte til slutt på 88 poeng, 8 poeng foran Fenerbahçe på andreplass og 10 poeng foran Beşiktaş på tredjeplass. Til sammenligning vant Galatasaray med 69 poeng sist de ble seriemestere i 2018-19-sesongen.

Enner Valencia ble ligaens toppscorer med 29 mål, mens Mauro Icardi ble Galatasarays toppscorer med 22 mål på 24 ligakamper. I tillegg scoret han ett i den tyrkiske cupen. Kerem Aktürkoğlu hadde flest målgivende i ligaen med 11 målgivende.

Rekordsnitt i Süper Lig

Galatasaray hadde et tilskuersnitt på 45,516 i Süper Lig på Nef Stadion (Ali Sami Yen Spor Kompleksi). Det er det høyeste snitter siden stadion ble åpnet i 2011.

Exit i kvartfinalen i cupen

Galatasaray slo GMG Kastamonuspor 7-0 i tredje runden i cupen, før de tok to knepne seire på hjemmebane mot Ofspor (2-1) og Ankara Keciörengücü (1-0) i de to neste rundene.  I åttendedelsfinalen slo Galatasaray Alanyaspor 1-2 på bortebane, før de tapte 2-3 mot Başakşehir på hjemmebane i kvartfinalen.