Fredrik Midtsjø

Fredrik Midtsjø (født 11. august 1993) er en norsk midtbanespiller som spilte for Galatasaray fra august 2022 til september 2023.

Midtsjø kom til Galatasaray fra AZ Alkmaar for 35 millioner euro, og han ble seriemester med klubben i debutsesongen, der han scoret 1 mål og hadde 2 målgivende pasninger på 25 kamper i alle turneringer.

Klubbkarriere

Rosenborg

Fredrik Midtsjø som er født i Stjørdal startet sin ungdomskarriere for lokalklubben Stjørsdalsblink før han gikk til juniorlaget til Rosenborg i 2007.

— 2011-sesongen

I juli 2011 ble han tatt opp som 17-åring til førstelags-troppen under ledelse av Jan Jönsson, mens han fikk sin debut i en Eliteseriekamp 3. juli 2011 mot Sarpsborg 08 på Lerkendal, da han kom inn som innbytter for Per Ciljan Skjelbred i det 85. minutt.

28. august scoret han sitt første mål da Odd Grenland gjestet Lerkendal. Han scoret Rosenborgs femte mål etter målgivende pasning fra Borek Dockal, i en kamp som endte med 7-0-seier. Han signerte også sin første proff-kontrakt med Rosenborg denne dagen.

Fredrik Midtsjø fikk seks innhopp i Eliteserien og ett i cupen i 2011-sesongen for Rosenborg.

— 2012-sesongen

Fredrik Midtsjø startet de første seks seriekampene på benken i 2012-sesongen, mens han kom inn som innbytter for Daniel Fredheim Holm i det 61. minutt mot Stabæk på stillingen 0-0 i den syvende. I det 70. minutt satte han inn 1-0-scoringen etter målgivende pasning fra Borek Dockal, mens i det 70. minutt hadde han målgivende pasning selv på 3-0-scoringen til Jonas Svensson.

Han scoret to mål i 0-8-seieren over Melhus på bortebane i første runde av cupen, mens han hadde én scoring og én målgivende pasning i andre runde mot Harstad i en kamp Rosenborg vant 0-7 på bortebane.

13. juli 2012 debuterte han i Europa da han kom inn som innbytter i det 86. minutt mot Breidablik i kvalifiseringen til Champions League.

Fredrik Midtsjø spilte 14 kamper, scoret 4 mål og hadde 3 målgivende pasninger på tvers av alle turneringer i 2012-sesongen for Rosenborg før han ble lånt ut til Ranheim på slutten av sesongen.

Ranheim (lån)

31. august 2012 ble Fredrik Midtsjø lånt ut til Trondheims-klubben Ranheim som spilte i OBOS-ligaen (nivå to) for resten av sesongen. To dager senere debuterte han i en 1-3-seier mot Hødd på bortebane. Han spilte 10 av Ranheims 11 resterende kamper i OBOS-ligaen.

Rosenborg

Fredrik Midtsjø var tilbake i Rosenborg for spill i 2013-sesogen.

— 2013-sesongen

Han hadde fire innhopp på de seks første Eliteseriekampene, og ett mot Viking i den 14. serierunden før han knakk foten i en reservelagskamp, og var ute med skade i syv måneder.

I cupen spilte han de første tre rundene, der han scoret ett mål mot Strindheim IL i andre runde, og ett mot Levanger FK i tredje runde. Han kom også inn i begge oppgjørene mot Crusaders i første kvalifiseringsrunde til Europa League.

Sandnes Ulf (lån)

Fredrik Midtsjø fikk sitt gjennombrudd i Eliteserien etter han ble lånt ut til Sandnes Ulf for 2014-sesongen.

— 2014-sesongen

Han debuterte i en 1-1-kamp mot Odd Grenland i første serierunde 30. mars 2014, mens han scoret sitt første mål i 2-1-seieren over Stabæk 30. april 2014. I kampen etter scoret han også kampens første mål i en Eliteserie-kamp som endte med 2-1-tap mot Sarpsborg 08 på bortebane.

I første halvdel av sesongen kom Fredrik Midtsjø som regel inn som innbytter, mens han i andre halvdel spilte seg inn i førsteelleveren til Asle Andersens mannskap. Han scoret 5 mål og hadde 1 målgivende pasning på 28 Eliteseriekamper i 2014-sesongen for Sandnes Ulf.

Rosenborg

Fredrik Midtsjø var tilbake i Rosenborg for spill i 2015-sesongen som ble han gjennombrudd i trønder-hovedstaden under ledelse av Kåre Ingebrigtsen.

— 2015-sesongen

Han startet første seriekamp 6. april 2015 i en 5-0-seier over Aalesund FK. Han hadde målgivende pasning på 2-0-scoringen til Pal André Helland etter bare 15 minutter, mens han i serierunde etter scoret sitt første mål, som kom i en 0-6-seier over Haugesund på bortebane.

7. mai 2015 signerte han en ny kontrakt med Rosenborg som gikk ut i 2018.

25. mai 2015, i en kamp Stabæk ledet 2-0, hadde han målgivende pasning på 2-3-scoringen til Alexander Söderlund i det 63. minutt på bortebane, og bidro til at Rosenborg snudde kampen.

Fredrik Midtsjø spilte seg inn i trønderhjertene med 4 mål og 8 målgivende pasninger på 29 kamper i Eliteserien i 2015-sesongen, mens han hadde ett mål og en målgivende pasning på 6 kamper i cupen. Rosenborg tok the double denne sesongen med både serie- og cupgull.

— 2016-sesongen

Etter tap i første serierunde mot Odd Grenland, ble det en 1-0-seier mot Strømsgodset i andre serierunde på Lerkendal 19. mars 2016. Fredrik Midtsjø hadde målgivende pasning på Rosenborgs scoring av Christian Gytkjaer i det 15. minutt.

8. mai 2016 scoret han to mål i Eliteserien mot Stabæk på Lerkendal, i en kamp som endte med 3-1-seier.  Fredrik Midtsjø satte inn både 1-0- og 2-0-scoringen for Rosenborg.

29. juni 2016 signerte han en ny kontrakt med Rosenborg som gikk ut i 2020.

Fredrik Midtsjø scoret også sitt tredje mål for sesongen på Åråsen mot Lillestrøm 6. august 2016. Han satte inn 0-4-scoringen i det 39. minutt. Rosenborg slapp med skrekken etter at Lillestrøm kom sterkt tilbake i andre omgang og scoret tre ganger i en kamp som endte med 3-4-seier til Rosenborg.

Rosenborg  tok the double andre sesongen på rad med seire- og cupgull. Fredrik Midtsjø scoret i 2-0-seier over Bodø/Glimt i semifinalen i cupen, mens han hadde målgivende pasning i 4-0-seier over Kongsvinger i finalen.

I oktober 2016 ble han nominert til Kniksenprisen for beste spiller i Eliteserien i 2016, men han tapte for lagkameraten Mike Jensen.

Han spilte 33 kamper, scoret 6 mål og hadde 9 målgivende pasninger i alle turneringer i 2016-sesongen.

— 2017-sesongen

Rosenborg startet sesongen med en 0-2-seier over Brann i Mesterfinalen, som er den norske Supercupen. Fredrik Midtsjø hadde målgivende pasning til Milan Jevtovic 32 minutter ut i kampen.

Etter målgivende pasning i andre serierunde i en 0-3-seier over Sandefjord, scoret han sitt første Eliteseriemål for sesongen i tredje serierunde mot erkerivalen Molde på Lerkendal 8. april 2017. Han satte inn 2-0-scoringen etter bare ni minutter i en kamp Rosenborg vant 2-1.

Fredrik Midtsjø spilte i alle Rosenborgs 20 første Eliteseriekamper før et utenlands-eventyr til Nederland ventet. Han hadde nok kamper til å få sitt tredje strake seriegull etter at Rosenborg vant Eliteserien for tredje året på rad.

Fredrik Midtsjø spilte 148 kamper, scoret 22 mål, og noterte seg for 33 målgivende pasninger under det ti år lange oppholdet i Rosenborg.

AZ Alkmaar

26. august 2017 signerte Fredrik Midtsjø som 24-åring en femårskontrakt for den nederlandske klubben AZ Alkmaar, for en overgangssum på 2 millioner euro. Fredrik Midtsjø fikk draktnummer 6, og slo følge med Jonas Svensson som signerte for samme klubb i januar.

— 2017-18-sesongen

Debuten kom i fjerde serierunde 10. september 2017 mot NAC Breda i Eredivisie (toppdivisjonen i Nederland), da han kom inn som innbytter for Mats Seuntjens i det 81. minutt.

Fredrik Midtsjø startet sin første kamp i serierunde åtte i en 1-1-kamp mot FC Groningen. Etter det startet han de fleste kampene for AZ Alkmaar i 2017-18-sesongen.

Hans første mål for klubben kom i en 2-2-kamp mot Roda JC 4. februar 2018. Fredrik Midtsjø satte inn 2-1-målet på langskudd i det 36. minutt. Hans andre mål kom i siste serierunde 6. mai 2018 i en 6-0-seier over PEC Zwolle.

Fredrik Midtsjø spilte 29 kamper og scoret 1 mål i Eredivisie, og 6 kamper i den nederlandske cupen i debutsesongen for AZ Alkmaar,

— 2018-19-sesongen

Fredrik Midtsjø spilte 33 av 34 kamper i Eredivisie i hans andre sesong i klubben, og scoret ett mål som kom i andre serierunde i en 1-4-seier mot FC Emmen. I tillegg hadde han 5 målgivende pasninger.

I cupen noterte han seg for 1 mål og 3 målgivende pasninger på 4 kamper. Den ene målgivende pasningen kom på 1-0-scoringen til Calvin Stengs i semifinalen mot Willem II. Willem utlignet til 1-1 og kampen gikk til ekstra omganger og straffespark-konkurranse, der de trakk det lengste strået.

— 2019-20-sesongen

Fredrik Midtsjø scoret sitt første Europa League-mål for klubben i 2019-20-sesongen mot Astana 7. november 2019 i fjerde gruppespillskamp i Europa League. I runden etter hadde han målgivende pasning på 2-2-scoringen til Ferdy Druijf mot Partizan to minutter på overtid.

Fredrik Midtsjø endte en koronapreget sesongen med 39 kamper, 1 mål og 8 målgivende pasninger i alle turneringer, hvor 4 målgivende pasninger kom på 23 kamper i Eredivisie. AZ Alkmaar lå på samme poengsum som Ajax, men dårligere målforskjell da serien ble stoppet i mars 2020 grunnet korona-pandemien.

— 2020-21-sesongen

I sesongens første kamp, hadde Fredrik Midtsjø målgivende pasning i ekstraomgangene mot Viktoria Plzen i tredje kvalifiseringsrunde til Champions League. Kampen endte 1-1 etter ordinær tid, og i første ekstraomgang serverte han Albert Gudmundsson på 2-1-scoringen, i en kamp som endte med 3-1-seier.

AZ Alkmaar måtte ta til takke med Europa League etter de røyk mot Dynamo Kiyv neste kvalifiseringsrunde. I gruppespillets andre kamp mot HNK Rijeka på bortebane, hadde Fredrik Midtsjø to målgivende pasninger i 1-4-seieren over det kroatiske laget.

I Eredivisie spilte han 31 kamper, scoret 2 mål og hadde 5 målgivende pasninger i 2020-21-sesongen.

— 2021-22-sesongen

I 2021-22-sesongen som ble Fredrik Midtsjøs siste hadde han målgivende pasning i tre seriekamper på rad i oktober 2021. To kom i et tap mot Heracles Almelo og Twente FC, mens en kom i en 5-0-seier over Go Ahead Eagles.

I mars 2022 var han ute med skade og måtte stå over flere serie- og cupkamper, inkludert begge oppgjørene mot Bodø/Glimt i åttendedelsfinalen i Conference League, der Bodø/Glimt gikk videre etter ekstraomganger.

Etter sesongen startet et nytt utenlands-eventyr i Tyrkia. Fredrik Midtsjøs spilte totalt 197 kamper, scoret 7 mål og hadde 31 målgivende pasninger på dem sesonger for AZ Alkmaar.

Galatasaray

2. august 2022 signerte 28-årgamle Fredrik Midtsjøs, som hadde en markedsverdi på 6 millioner, en treårskontrakt med Galatasaray, for en overgangssum på 3,5 millioner euro. Hans årslønn ligger på 975 tusen euro.

— 2022-23-sesongen

Fredrik Midtsjøs fikk sin debut i første serierunde mot Antalyaspor på bortebane 7. august 2022, da han kom inn som innbytter for Berkan Kutlu i det 64. minutt. Han hadde målgivende pasning til Bafétimbi Gomis som satte inn vinner-målet 0-1 på overtid. Kampen etter fikk han tillit fra start i et 0-1-tap mot Giresunspor på hjemmebane.

I den 27. serierunden, 1. april 2023, var Fredrik Midtsjø med på å avgjøre kampen mot Adana Demirspor på hjemmebane, etter han kom inn fra benken i det 74. minutt, på stillingen 0-0. I det 86 satte han inn 1-0 og sitt eneste mål for sesongen, i en kamp som til slutt endte med 2-0-seier.

Fredrik Midtsjø ble som regel benyttet som innbytter i de kampene han fikk spilletid i. Han kjempet mot Sergio Oliveira, Lucas Torreira og Berkan Kutlu om en av to plasser sentralt på midtbanen.  På de 25 kampene han fikk spilletid i under sesongen, scoret han ett mål og noterte seg for 2 målgivende pasninger. Han tok sin første tittel med Galatasaray, etter at klubben ble seriemestere i 2022-23-sesongen.

— 2023-24-sesongen

Fredrik Midtsjø spilte spilt 58 minutter fordelt på tre kamper for Galatasaray i 2023-24, og bemerket seg med å score vinner-målet mot Molde på Aker Stadion i kvalifiseringen til Champions League.

30-åringen fra Stjørdal var ikke en del av Okan Buruks planer for 2023-24-sesongen, etter at Galatasaray hentet midtbane-spillerne Kerem Demirbay fra Bayer Leverkusen og Tanguy Ndombele fra Tottenham. I tillegg var Lucas Torreira og Sergio Oliveira, som spiller sentralt på midtbanen, i stallen.

Pendikspor

7. september 2023 signerte Fredrik Midtsjø for Istanbul-klubben Pendikspor for en overgangssum på 3 millioner euro. Han doble lønnen sin fra 1 til 2 millioner euro, og ble klubbens dyreste spiller noensinne. Pendikspor lå på 15.-plass på tabellen med tre peng på fire kamper da han signerte.

AZ Alkmaar U21AZ Alkmaar U211

Fredrik Midtsjø har 11 kamper for det norske landslaget siden debuten i 2016. Midtsjø spilte de fem første kampene under Ståle Solbakken, men har ikke vært på banen siden for Norge. Han var med i troppen til kampene mot Latvia og Nederland i fjor høst.