Om få timer (kl 1830 norsk tid) er det klart for nok et Istanbul derby, der Europa møter Asia, Galatasaray møter Fenerbahce.

Bosporos stredet er det som skiller Europa fra Asia. Galatasaray holder til på den europeiske siden av Istanbul, mens Fenerbahce holder til på den asiatiske. Det er ingen religionsforskjeller mellom klubbene, slik det er i flere andre lokalderbies, som f.eks Celtic – Rangers, der kotolikker (Celtic) møter protestanter (Rangers), men rivaliteten mellom klubbene er enorm.

Galatasaray – Fenerbahce er regnet som en av de mest intense og hatfylte oppgjørene i verden. Det er heller ikke lett å være dommer i disse kampene, der det ofte blir delt ut opptil flere rødkort etter hodeløse taklinger eller hendelser. Stemningen og lydnivået fra fansen er også til å ta og føle på, hvor hjemmelaget piper på motstander lager hver gang de har ballen samt synger hatsanger om spillere på motstanderlaget. 28. mars 2011 satte Galatasaray-fansen verdensrekord i lydnivå. Ropet etter 1-0 scoringen til Galatasaray havnet i Guniess rekordbok som verdens høyeste rop innen all idrett, med et lydnivå på 131.76 desibel, som er det samme som når et jagerfly tar av.

Galatasaray kommer inn til denne kampen med stor selvtillit. Etter de overraskende røk ut mot Østersund i Europa Ligaen har det skjedd mye i klubben. Spillere som Sneijder og Podolski har blitt kastet ut av klubben, mens Igor Tudor har hentet inn flere forsterkninger som Gomes, Mariano, Maicon, Belhanda og tidligere Bodø Glimt spiller Ndiaye, som har fått nr 10 på ryggen etter Snejider. Kaptein Selcuk Inan har også blitt vraket og satt på benken under sesongstarten, men det nykomponerte laget har levert. Nyervervelsem Gomis som kom fra Fransk fotball der han nettet 20 mål i fjor, har scoret 9 mål på de første 8 kampene i ligaen. Galatasaray leder ligaen suverent med 8 seire på 9 kamper. Løvene fra Istanbul (Galatasaray) leder ligaen med 22 poeng, 5 poeng foran Göztepe med en kamp mindre spilt. De leder med hele 8 poeng på Fenerbahce som har skuffet under sesongstarten.

Lagene har møttes 385 ganger i en 103 års lang rivalitet. Fenerbahce har har vunnet flest med 146 seire mot Galatasarays 127 seire, 127 har endt uavgjort. Selv om disse intense derbiene lever sitt eget liv, er det likevel hjemmelaget som oftest stikker av med seieren.

Den antatte lagoppstillingen for lagene i følge livescore.com er

Galatasaray: Fernando Muslera, Marino – Maicon – Serdar – Latovlevici, Selcuk Inan – Fernando, Feghouli – Belhanda – Rodrigues, Gomis

Fenerbahce: Carlos Kameni, Hasan Ali Kaldirim – Neustaedter – Neto – Mauricio Isla, Tufan – Souza, Valbuena – Giuliano – Dirar, Janssen

Her er resultatene fra de 20 siste oppgjørene mellom klubbene:

Youtube videoer