Galatasaray Spor Kulübü (Galatasaray) er en tyrkisk fotballklubb som holder til i Istanbul. Galatasaray S.K ble grunnlagt 17. Oktober 1905, av Ali Sami Yen og hans studiekamerater fra Galatasaray videregående skole. De forelsket seg i fotball etter å ha sett utenlandske spillere spille i Istanbul. Deres plan var å møtes en gang i uka for å spille fotball.

Det var diskusjon om klubbnavnet, noen fåreslo Gloria (seier) , og andre Audace (mot), men da de slo romerne 2-0, begynte alle tyrkerne å rope «Dere er Galata’s Herrer», og dermed ble laget kalt for Galatasaray. Da laget ble opprettet, var fargene på fotballdrakten rød og hvit, men de fikk ikke lov til å bruke disse fargene etter det ottomanske rikets politikk. Ali Sami Yen ville at fargene skulle være i flammende farger, altså knall rød og knall gul/oransje.

Galatasaray er den mest suksessrike fotballklubb i tyrkia, og vunnet flere troféer enn alle andre tyrkiske lag. De har vunnet ligaen hele 22 ganger, cupen 18 ganger og den tyrkiske supercupen 15 ganger. Les mer om troféer

Galatasaray var det første laget i tyrkia til å vinne en europacup tittel, da de slo Arsenal i UEFA Cup finalen i sesongen 1999-2000. De var det første laget som ikke tapte en eneste kamp i UEFA cupens historie. De tok også hjem et annet prestisjefullt trofé da de slo Real Madrid (Champions League vinner) i Super cupen samme året. Dette gjorde at de toppet rangeringen av «Beste fotballag i verden» i januar 2001.

Galatasaray har også gjort det bra i Champions League, og slått lag som Milan, Manchester United, Real Madrid, Juventus, Liverpool osv. I 2000-2001 og 2012-2013 sesongen gikk de videre til kvartfinalen i Champions League, hvor de tapte begge gangene for Real Madrid over to kamper.

Les mer om nostalgiske kamper i Europa

Galatasaray’s største rivalklubber er Besiktas og Fenerbahce fra samme by. Det er ingen religion eller klasseforskjell mellom supporterne, men hver kamp har sin egen stemning og drama. Spenningen bygges opp uker før kampene.

Galatasaray spilte i starten på forskjellige baner, siden det var ingen stadion i Istanbul. I 1921, ble den første stadionen, «Taksim» stadion bygget. Galatasaray spilte der til 1940, da «Taksim» stadion ble revet. Galatasaray bestemte seg for å bygge en stor og moderne stadion. Men pga vanskelighetene under 2. verdenskrig, ble byggingen utsatt over 2 tiår. I mellomtiden spilte de på «Inönü» stadion.

20 Desember 1964, ble Ali Sami Yen stadion åpnet. Den fikk navnet sitt etter grunnleggeren Ali Sami Yen. I 1964 hadde stadionen en kapasitet på over 35.000. Senere tok den 25.000, grunnet sikkerhetsforbedringer og påbud om seter. I 1999 ble stadionen utsatt for jordskjelv, noe som gjorde at de senere rev den ene tribunen og satte opp en ny.

Ali Sami Yen var kjent for sin gode atmosfære og stemning. Det var en beryktet stadion å komme til både for tyrkiske og europeiske lag. Galatasaray supporterne sammenlignet det å komme dit for motstanderlagene med å komme til helvete (hell), og hadde bannere der det sto «Welcome to hell» for å skape avsky og skremme de som gjestet stadionen.

I 2007 startet byggingen av Türk Telekom Arena som skulle bli Galatasarays nye storstue. Den sto ferdig 15. januar 2011. Galatasaray spilte sin siste kamp 11. januar 2011 på Ali Sami Yen der de møtte Sekerspor i cupen.  Rivingen av stadionen startet like etter.

Les mer om Ali Sami Yen

Den 15. januar 2011 sto Galatasarays nye hjemmebane Ali Sami Yen Spor Kompleksi ferdig. Den het fram til 2021 for Turk Telekom Arena (offisielt Ali Sami Yen Spor Kompleksi – Turk Telekom Arena Stadyumu). I 2021 var det Nef som sikret seg navnerettighetene og den heter nå Nef Stadion (offisielt Ali Sami Yen Spor Kompleksi – Nef Stadyumu). Stadion har en kapasitet på 52,650 seter.

Recep Tayyip Erdoğan åpnet stadion til protester fra Galatasarays supportere. Galatasaray møtte Ajax i åpningskampen 15. januar 2011, i vennskapskamp som endte 0-0.

Ali Sami Yen Spor Kompleksi var den første stadion i Tyrkia til å bli godkjent av UEFA til å bli brukt om de skulle få EM i 2016. Galatasaray vant ligaen det første året de spilte der. 18. mars 2011 satte Galatasaray verdensrekord i lydnivå i en kamp de møtte Fenerbahce. Fansen hadde et rop på 131.76 desibel og havnet i Guniess rekordbok for verdens høyeste rop på en sports stadion.

Les mer om Ali Sami Yen Spor Kompleksi – Nef Stadion

Det har lenge vært ulike selv-organiserte supportergrupper, men i 2001 ble de samlet til en, og UltrAslan (ultras løver) ble opprettet. Galatasaray har flest supportere i hele tyrkia, så det gjorde UltrAslan til den største supportergruppen etter oppretningen.