Galatasaray Spor Kulübü (Galatasaray) er en tyrkisk fotballklubb som holder til i Istanbul. Galatasaray S.K ble grunnlagt 20. oktober 1905, av Ali Sami Yen og hans studiekamerater fra Galatasaray videregående skole. De forelsket seg i fotball etter å ha sett utenlandske spillere spille i Istanbul. Deres plan var å møtes en gang i uka for å spille fotball. Det var diskusjon om klubbnavnet, noen fåreslo Gloria (seier) , og andre Audace (mot), men da de slo romerne 2-0, begynte alle tyrkerne å rope «Dere er Galata’s Herrer», og dermed ble laget kalt for Galatasaray.

Da laget ble opprettet, var fargene på fotballdrakten rød og hvit, men de fikk ikke lov til å bruke disse fargene etter det ottomanske rikets politikk. Ali Sami Yen ville at fargene skulle være i flammende farger, altså rød og knall gul-oransje. Ali Sami Yen uttalte: «Vi så for oss de gul-røde flammene som lyste på laget vårt, og drømte om at det ville ta oss til seier etter seier».

Ali Sami Yen var president i over 13 år fra 1905 til 1919, og en kort periode i 1925. I 1910 grunnla han Galatasaray-museet, som ble det første sports-museet i Tyrkia. Under hans presidentperiode vant Galatasaray den lokale Istanbul-ligaen 6 ganger.

Galatasaray er den mest suksessrike fotballklubb i Tyrkia, og vunnet flere troféer enn alle andre tyrkiske klubber. De er den eneste tyrkiske klubben med fire stjerner i logoen (1 pr. 5. seriemesterskap). Galatasaray har vunnet ligaen hele 23 ganger, cupen 18 ganger og den tyrkiske super-cupen 15 ganger. Galatasaray er også det eneste laget i landet som har vunnet en europeisk tittel, UEFA-cupen i 2001 og den europeiske super-cupen samme år.

Les mer om troféer

Galatasaray var det første laget i Tyrkia til å vinne en europeisk-tittel, da de slo Arsenal i UEFA-cupfinalen 1999-2000-sesongen. De var det første laget som ikke tapte en eneste kamp i UEFA-cupens historie. De tok også hjem et annet prestisjefullt trofé da de slo Real Madrid (Champions League-vinner) i UEFA Super Cupen samme året. Dette gjorde at de toppet rangeringen av «Beste fotballag i verden» i januar 2001.

Galatasaray har også gjort det bra i Champions League, og slått lag som Milan, Manchester United, Real Madrid, Juventus, Liverpool. I 2000-2001- og 2012-2013-sesongen gikk de videre til kvartfinalen i Champions League, hvor de tapte begge gangene mot Real Madrid over to kamper.

Les mer om nostalgiske kamper i Europa

De tre store

Galatasaray’s største rivalklubber er Beşiktaş og Fenerbahçe fra samme by. Det er ingen religion eller klasseforskjell mellom supporterne lenger, men hver kamp har sin egen stemning og drama. Spenningen bygges opp uker før kampene.

Galatasaray har rekorden med 23 tyrkiske ligamesterskap. Fenerbahçe har vunnet 19 mesterskap (selv om klubben hevder å ha vunnet 28 mesterskap ), og Beşiktaş har vunnet 16 tyrkiske mesterskap (14 Süper Lig + 2 Turkish Federation Cup ) . Ingen av lagene har rykket ned siden 1959 . De verste plasseringene i ligaen for klubbene,  var 10. plass for Fenerbahçe i 1980–81 , 11. plass for Beşiktaş i 1975–76 , og 13. plass for Galatasaray i 2021–22 .

Mens Galatasaray er overlegen i antall trofeer, er Fenerbahçe mer vellykket i derbyer som spilles mellom de tre lagene.

En rapportert viste at 90% av fansen i Tyrkia støtter de tre store. En undersøkelse fra en fan-token-plattform viste overveldende støtte til Galatasaray i 60 av 81 provinser i Tyrkia. Rivalen på den asiatiske siden av byen, Fenerbahçe, hadde det høyeste antallet fans i 17 provinser, mens Beşiktaş hadde flere fans enn andre klubber bare i den østlige provinsen Iğdır. I følge undersøkelsen støtter 37,6 % av fansen Galatasaray, 32,3 % støtter Fenerbahçe og 20,8 % støtter Beşiktaş.

Det interkontinentale derby

Kampene mellom Galatasaray og Fenerbahçe blir kalt for det interkontinentale derby (tyrkisk : Kıtalararası Derbi). Derbyet er kjent som «interkontinentalt» fordi Galatasaray og Fenerbahçe er to av de store tyrkiske lagene fra henholdsvis den europeiske og asiatiske delen av Istanbul.

Oppgjørene mellom lagene er ansett som de største fotballkampene i Tyrkia, og en av de største kampene i internasjonal fotball på grunn av suksessen begge klubbene har hatt i tyrkisk fotball, intensiteten i kampene, og det enorme hatet mellom de to lagene. Oppgjørene har eksistert i mer enn et århundre. Fotballhooliganisme er et vanlig fenomen blant fansen deres de siste årene, med alt fra knekke seter, banning, slåssing, fyrverkeri og gateopptøyer. Hatet er så intenst at mange voldelige hendelser har funnet sted i flere regioner i Istanbul, så vel som i resten av Tyrkia, spesielt før eller etter kampene.

Historie

Den første kampen som ble spilt mellom Galatasaray og Fenerbahçe var en vennskapskamp som ble spilt søndag 17. januar 1909. Kampen ble spilt på Papazın Çayırı Stadion, som ligger der Şükrü Saracoğlu Stadion ligger i dag. Oppgjøret endte med 0-2-seier til Galatasaray. Fenerbahçes første seier kom 4. januar 2914, da Galatasaray ble beseiret 4-2 i den fjerde runden i Istanbul-ligaen.

21. september 2003 spilte de to klubbene en Süper Lig-kamp, som endte 2-2, foran et rekordstort oppmøte på 71 334 personer. Galatasaray spilte sine hjemmekamper på Olympiastadion denne sesongen.

Den største uoffisielle seieren mellom klubbene kom 12. februar 1911, da Galatasaray vant 7-0. Denne kampen blir imidlertid bare nevnt av Galatasaray. På grunn av fraværet av nøytrale tredjepartskilder, er oppstillingene og detaljene i kampen omstridt, og ikke fullstendig etterprøvbar, fordi det nesten ikke var noen vitner til denne hendelsen.

Den største seieren i moderne tid har Fenerbahçe, som slo Galatasaray 6-0 på Şükrü Saracoğlu Stadion 6. november 2002. Fire av målene ble scoret da Fenerbahçe var én mann under. Fenerbahçe, som er kjent for sjeldent å tape hjemme i derbyer, hadde en rekke på 23 kamper, på 20 år, uten å bli beseiret av Galatasaray på Şükrü Saraçoğlu Stadion. De var ubeseiret fra 22. desember 1999, og fram til 23. februar 2020, da Fenerbahçe gikk på et 1-3-tap. Max Kruse sendte Fenerbahçe i ledelsen, men etter tre scoringer fra Ryan Donk, Falcao og Henry Onyekuru ble forbannelsen brutt.

Kultur

Rivaliseringen mellom de to største tyrkiske klubbene kan spores tilbake til noen sosiale, kulturelle og regionale forskjeller. Galatasaray ble grunnlagt i 1905 av Galatasaray Lisesi (høyskole)- elever i distriktet Beyoğlu. I de tidlige tiårene av tyrkisk fotball ble Galatasaray ansett som den klassiske representanten for det franske høyklasse-påvirkede samfunnet i Istanbul.

På den annen side ble Fenerbahçe grunnlagt av muslimske menn fra middelklassen i distriktet Kadıköy i 1907. Fenerbahçe var kjent som folkeklubben og ble ansett som representanten for arbeiderne. På 70-tallet ble Fenerbahçe støttet av 60% av landet mens Galatasaray fortsatt ble sterkt støttet av høyklassesamfunnet i Istanbul. Galatasaray klarte å lukke gapet mellom de to klubbene etter at klubben begynte å heve seg og matche Fenerbahçes styrke fra 1987, spesielt på 1990-tallet, og etter de klarte å vinne UEFA-cupen og UEFA Super Cup i 2000.

Klasseforskjellene mellom fanbasene har sakte forsvunnet, og det sosiale gapet som en gang skilte de to klubbene blitt visket ut. Nå for tiden har begge klubbene fanbaser som representerer alle sosiale klasser.

Opptøyer i 1934

Fredag ​​23. februar 1934 var dagen da uventede opptøyer skjedde på en antatt vennskapskamp, som ble spilt på Taksim Stadion mellom Fenerbahçe og Galatasaray.

Begge lag ønsket å vinne, men kampen ble stoppes flere ganger på grunn av stygge taklinger. Den høye temperaturen på banen forårsaket også høy temperatur på tribunen. Kampen endte med full slåsskamp på banen, og dommeren hadde ikke noe annet valg enn å avbryte kampen. Etter det var slutt på vennskapskamper mellom klubbene. Avisen Milliyet omtalte kampen som: «Tilskuerne kom ikke for å se på fotball».

Profesjonalisering av tyrkisk fotball

Den profesjonelle landsdekkende ligaen (kjent som Süper Lig i dag) ble dannet i 1959, noen år etter grunnleggelsen av UEFA i 1954. Det er den beste profesjonelle ligaen i tyrkisk fotball, og den mest populære sportskonkurransen i landet.

1959 Millî Lig (Nasjonal-liga) het den den første sesongen av proffligaen i Tyrkia. Ligaen var sammensatt av seksten klubber fordelt på to grupper: Kırmızı Grup (Rød gruppe) og Beyaz Grup (Hvit gruppe), som er fargene på det tyrkiske flagget. ‘

Den første sesongen fant sted i kalenderåret 1959, i stedet for 1958–59, fordi kvalifiseringsfasene fant sted i 1958. Finalen besto av to kamper, som ble spilt  mellom vinnerne av hver gruppe. Galatasaray vant den røde gruppen og Fenerbahçe vant den hvite gruppen, som gjorde at klubbene møttes for å avgjøre en vinner. Galatasaray vant den første kampen 1–0 etter scoring av Metin Oktay, men Fenerbahçe vant returoppgjøret 4-0, og ble kåret til mestere.

Graeme Souness flagghendelse

I sesongen 1995–96, da Galatasaray nådde cupfinalen mot Fenerbahçe, var det forventet at Fenerbahçe skulle vinne lett. Galatasaray slo imidlertid Fenerbahçe i den første kampen på Ali Sami Yen Stadion, etter scoring av Dean Saunders på straffespark. I returoppgjøret scoret Aykut Kocaman (Fenerbahçe) kampens eneste mål etter ordinær tid, og kampen gikk til forlengelse. I ekstraomgangene avgjorde Dean Saunders for Galatasaray.

Galatasaray-manager Graeme Souness tok et stort Galatasaray-flagg etter kampen og plantet det midt på banen. Ifølge Souness gjorde han det som følge av en fornærmelse fra Fenerbahces trener.

27 år etter flagg-hendelsen entret han Ali Sami Yen under feiringen av Galatasarays seriemesterskap i 2022-23-sesongen. Galatasaray løftet pokalen etter den siste hjemmekampen mot Fenerbahçe. Graeme Souness var en del av showet etter kampen og veivet rundt med et Galatasaray-flagg på gressmatten.

Vannderby-kampen

19. mai 2007 gjestet Fenerbahçe Ali Sami Yen etter de nylig hadde blitt seriemestere. På grunn av tusenvis av plastvannflasker, bluss, stadionseter og annet materiale kastet av Galatasaray-fans på banen, fikk kampen kallenavnet «vannderby» (tyrkisk : sulu derbi ). Dommeren stoppet til slutt kampen, men etter en liten pause ble kampen gjenopptatt. Fenerbahçe vant til slutt kampen 1-2.

Knivstikking

13. mai 2013 ble en Fenerbahçe-supporter drept etter å ha blitt knivstukket flere ganger etter en kampen mellom klubbene. Den 19 år gamle supporteren og kameraten ble angrepet av Galatasaray-fans på vei hjem etter kampen. Kampen endte med 2-1-seier for Fenerbahçe på Şükrü Saraçoğlu Stadion.

Rivalisering mellom Galatasaray og Beşiktaş

Galatasaray og Beşiktaş er to av de mest suksessrike og populære klubbene i Tyrkia. Begge klubbene ligger i den europeiske delen av Istanbul, og har fanbaser som følger dem i nasjonale og internasjonale kamper. Beşiktaş ble grunnlagt i Beşiktaş kommune, mens Galatasaray ble grunnlagt i distriktet Galatasaray. Begge klubbene henter naturlig nok mesteparten av støtten fra den siden av byen de er hjemmehørende i, men opprettholder et betydelig flertall av støtten fra resten av Tyrkia.

Fotballhooliganisme er et veldig vanlig fenomen blant fansen deres de siste årene, med alt fra knekking av seter, banning, slåssing, fyrverkeri og gateopptøyer. Beşiktaş’ fans er kjent for sin syngende støtte og er velkjent som blant de argeste i Europa. Galatasarays fans er også godt kjent og ligner på Beşiktaş-fansen med sangene sine.

Begge klubbene konkurrerer med hverandre om tittelen som den mest suksessrike fotballklubben i Tyrkia. Galatasaray er den mest suksessrike av de to, etter å ha vunnet 59 offisielle titler, sammenlignet med Beşiktaş’ 35 titler. 

Den første kampen som ble spilt mellom klubbene var en kamp Istanbul-ligaen 22. august 1924. Kampen ble arrangert på Taksim Stadion, og endte 2–0 til Beşiktaş. Galatasaray markerte sin første seier over Beşiktaş, da Beşiktaş ble beseiret 6–1 i semifinalen i Istanbul-ligaen 31. juli 1925.

 

Galatasaray spilte på forskjellige baner etter de ble grunnlagt, siden det ikke var noen stadion i Istanbul. I 1921, ble den første stadion, «Taksim» stadion bygget. Galatasaray spilte der til 1940, da «Taksim» stadion ble revet. Galatasaray bestemte seg for å bygge en stor og moderne stadion. Men pga vanskelighetene under 2. verdenskrig, ble byggingen utsatt over 2 tiår. I mellomtiden spilte de på «Inönü» stadion.

20 Desember 1964, ble Ali Sami Yen stadion åpnet. Den fikk navnet sitt etter grunnleggeren Ali Sami Yen. I 1964 hadde stadion en kapasitet på over 35.000. Senere tok den 25.000, grunnet sikkerhetsforbedringer og påbud om seter. I 1999 ble stadionen utsatt for jordskjelv, noe som gjorde at de senere rev den ene tribunen og satte opp en ny.

Ali Sami Yen var kjent for sin gode atmosfære og stemning. Det var en beryktet stadion å komme til både for tyrkiske og europeiske lag. Galatasaray supporterne sammenlignet det å komme dit for motstanderlagene med å komme til helvete (hell), og hadde bannere der det sto «Welcome to hell» for å skape avsky og skremme de som gjestet stadion.

I 2007 startet byggingen av Ali Sami Yen Spor Kompleksi, som skulle bli Galatasarays nye storstue. Den sto ferdig 15. januar 2011. Galatasaray spilte sin siste kamp på Ali Sami Yen 11. januar 2011, der de møtte Sekerspor i cupen.  Rivingen av stadion startet like etter.

Les mer om Ali Sami Yen

Den 15. januar 2011 sto Galatasarays nye hjemmebane Ali Sami Yen Spor Kompleksi ferdig. Den het fram til 2021 for Turk Telekom Arena (offisielt Ali Sami Yen Spor Kompleksi – Turk Telekom Arena Stadyumu). I 2021 var det Nef som sikret seg navnerettighetene og den het i to år  for Nef Stadion (offisielt Ali Sami Yen Spor Kompleksi – Nef Stadyumu). I 2023 var det Rams Global som sikret seg rettighetene og stadion heter nå Rams Park (offisielt Ali Sami Yen Spor Kompleksi – Rams Park).

Stadion har en kapasitet på 52,650 seter.

Recep Tayyip Erdoğan åpnet stadion til protester fra Galatasarays supportere. Galatasaray møtte Ajax i åpningskampen 15. januar 2011, i vennskapskamp som endte 0-0.

Ali Sami Yen Spor Kompleksi var den første stadion i Tyrkia til å bli godkjent av UEFA til å bli brukt om de skulle få EM i 2016. Galatasaray vant ligaen det første året de spilte der. 18. mars 2011 satte Galatasaray verdensrekord i lydnivå i en kamp de møtte Fenerbahce. Fansen hadde et rop på 131.76 desibel og havnet i Guniess rekordbok for verdens høyeste rop på en sports stadion.

Les mer om Ali Sami Yen Spor Kompleksi – Rams Park

Det har lenge vært ulike selv-organiserte supporter-grupper, men etter europacup-suksessen i 2001, der Galatasaray vant både UEFA-cupen og den europeiske super-cupen, ble de samlet til en, og UltrAslan (ultras løver) ble opprettet. Alparslan Dikmen (1965-2008) var lederen og hovedkoordinatoren i starten og fram til hans utilsiktede dødsfall i 2008. Galatasaray har flest supportere i hele Tyrkia, noe som gjorde UltrAslan til den største supporter-gruppen etter oppretningen. De har nå vokst seg til rundt 100 000 medlemmer.

UltrAslan er kjent for sin kreative koreografi og bruk av bluss. Etter at en derby-kamp mot Fenerbahçe ble avbrutt på grunn av bruk av over 3000 bluss, ble bruk av bluss fullstendig forbudt i de tyrkiske ligaene, med innføring av strenge bøter for lovbrudd.

I motsetning til mange andre europeiske fangrupper, har ultrAslan, selv om de er patriotisk, generelt en apolitisk karakter. De er ganske kritisk til klubbledelsen, og har stor innflytelse på overgangspolitikken til klubben. UltrAslan avstår strengt enhver økonomisk støtte eller levering av gratisbilletter fra klubben, og finansieres av donasjoner fra medlemmer samt ved salg av egenproduserte artikler. I likhet med andre Ultra-grupper i Europa er de imot kommersialisering av fotball.

Se UltrAslans koreografier

1996-97: Fatih Terim blir trener for første gang

Etter presidentvalget i mars 1996, ble det klart at tidligere visepresident Faruk Süren ble Galatasarays nye og 30. president. I mai 1996 ble det klart at Fatih Terim hadde signert sin første trenerkontrakt med Galatasaray. Han gikk ikke inn i rollen som sjef før etter EM 1996.

Tre rumenere som forsterket laget

Galatasaray gjorde flere spillerkjøp før sesongen startet og forsterket troppen med rumenerne Gheorghe Hagi, Adrian Ilie og Iulian Filipescu. Fatih Terim ble også gjenforent med flere spillere han var trener for på U21-lagert, inkludert Hakan Şükür, som virkelig hadde fått fart på karrieren, sin

Revansje etter tap mot erkerivalen

Fatih Terim spilte de fleste kampene i 1996-97-sesongen med en 3-5-2 formasjon, og det lyktes han med. Han startet sin trenerkarriere i Galatasaray med 1-2-seier mot Vanspor i første seriekamp. Gheorghe Hagi scoret begge Galatasarays mål.

I fjerde serierunde gikk Galatasaray på et grusomt 0-4-tap mot Fenerbahçe på Ali Sami Yen, før de revansjerte seg med en seiersrekke på 8 kamper i ligaen, og en målforskjell på 31-3. Galatasaray tapte kun to kamper i ligaen denne sesongen, som begge kom mot erkerival Fenerbahçe.

Tidlig ute av cupen

28. november røyk Galatasaray ut av cupen mot Gençlerbirliği i sjette runde. Kampen endte 1-1 etter ordinær tid, og måtte avgjøres på straffespark-konkurranse, ettersom ingen av lagene scoret i ekstraomgangene. Det ble en dramatisk straffespark-konkurranse, som Gençlerbirliği til slutt vant 18-17. Ilyas Kahraman bommet på sitt andre straffespark for dagen på stillingen 17-17, mens tidligere Galatasaray-spiller Osman Coskun sendte sine tidligere lagkamerater ut av cupen.

Mestre to ganger i den tyrkiske supercupen

I mars 1997 vant Galatasaray den tyrkiske supercupen fra året før, og Fatih Terim tok sitt første trofé som trener for klubben, da Fenerbahçe ble beseiret 3-0.  To måneder senere ble  samme trofeet løftet, da Kocaelispor ble beseiret etter ekstraomganger. Hakan Şükür avgjorde kampen i andre ekstraomgang.

Avgjorde mot Beşiktaş

I den 30. serierunden møtte Galatasaray Beşiktaş til en avgjørende kamp på İnönü stadion. Galatasaray ledet serien og hadde et forsprang på fem poeng ned til Beşiktaş på andreplass. Daniel Amokachi satte inn ledelse for hjemmelaget i første omgang, men i det 83. minutt satte Gheorghe Hagi inn kampens siste mål på straffespark, og ledelsen på fem poeng ble opprettholdt.

Galatasaray vant de gjenværende kampene og tok sitt 11. seriemesterskap, mens Fatih Terim tok sitt første som trener for Galatasaray.

Hakan Şükürs enorme sesong

Hakan Şükür, som scoret 38 mål på 32 ligakamper, var en stor bidragsyter til den gode sesongen. I tillegg hadde han 9 målgivende pasninger.  Gheorghe Hagi hadde også en god debutsesong med 14 scoringer og 9 målgivende pasninger i ligaen.

Les mer

1996-97: Fatih Terim blir trener for første gang

Etter presidentvalget i mars 1996, ble det klart at tidligere visepresident Faruk Süren ble nye Galatasarays og 30. president. I mai 1996 ble det klart at Fatih Terim hadde signert sin første trenerkontrakt med Galatasaray. Han gikk ikke inn i rollen som sjef før etter EM 1996.

Tre rumenere som forsterket laget

Galatasaray gjorde flere spillerkjøp før sesongen startet og forsterket troppen med rumenerne Gheorghe Hagi, Adrian Ilie og Iulian Filipescu. Fatih Terim ble også gjenforent med flere spillere han var trener for på U21-lagert, inkludert Hakan Şükür, som virkelig hadde fått fart på karrieren, sin

Revansje etter tap mot erkerivalen

Fatih Terim spilte de fleste kampene i 1996-97-sesongen med en 3-5-2 formasjon, og det lyktes han med. Han startet sin trenerkarriere i Galatasaray med 1-2-seier mot Vanspor i første seriekamp. Gheorghe Hagi scoret begge Galatasarays mål.

I fjerde serierunde gikk Galatasaray på et grusomt 0-4-tap mot Fenerbahçe på Ali Sami Yen, før de revansjerte seg med en seiersrekke på 8 kamper i ligaen, og en målforskjell på 31-3. Galatasaray tapte kun to kamper i ligaen denne sesongen, som begge kom mot erkerival Fenerbahçe.

Tidlig ute av cupen

28. november røyk Galatasaray ut av cupen mot Gençlerbirliği i sjette runde. Kampen endte 1-1 etter ordinær tid, og måtte avgjøres på straffespark-konkurranse, ettersom ingen av lagene scoret i ekstraomgangene. Det ble en dramatisk straffespark-konkurranse, som Gençlerbirliği til slutt vant 18-17. Ilyas Kahraman bommet på sitt andre straffespark for dagen på stillingen 17-17, mens tidligere Galatasaray-spiller Osman Coskun sendte sine tidligere lagkamerater ut av cupen.

Mestre to ganger i den tyrkiske supercupen

I mars 1997 vant Galatasaray den tyrkiske supercupen fra året før, og Fatih Terim tok sitt første trofé som trener for klubben, da Fenerbahçe ble beseiret 3-0.  To måneder senere ble  samme trofeet løftet, da Kocaelispor ble beseiret etter ekstraomganger. Hakan Şükür avgjorde kampen i andre ekstraomgang.

Avgjorde mot Beşiktaş

I den 30. serierunden møtte Galatasaray Beşiktaş til en avgjørende kamp på İnönü stadion. Galatasaray ledet serien og hadde et forsprang på fem poeng ned til Beşiktaş på andreplass. Daniel Amokachi satte inn ledelse for hjemmelaget i første omgang, men i det 83. minutt satte Gheorghe Hagi inn kampens siste mål på straffespark, og ledelsen på fem poeng ble opprettholdt.

Galatasaray vant de gjenværende kampene og tok sitt 11. seriemesterskap, mens Fatih Terim tok sitt første som trener for Galatasaray.

Hakan Şükürs enorme sesong

Hakan Şükür, som scoret 38 mål på 32 ligakamper, var en stor bidragsyter til den gode sesongen. I tillegg hadde han 9 målgivende pasninger.  Gheorghe Hagi hadde også en god debutsesong med 14 scoringer og 9 målgivende pasninger i ligaen.

Les mer

Tabell 1996-97
#LAGKMFP
1Galatasaray Galatasaray34+6082
2Beşiktaş Beşiktaş34+6274
3Fenerbahçe Fenerbahçe34+5473
4Trabzonspor Trabzonspor34+4072
5Bursaspor Bursaspor34+1859
Toppscorer 1996-97
SPILLERLAGMÅL

H. Şükür

H. Şükür
GalatasarayGalatasaray38

E. Bolić

E. Bolić
FenerbahçeFenerbahçe24

O. Derelioğlu

O. Derelioğlu
BeşiktaşBeşiktaş22
1997-98: Seriemester for andre sesong på rad

Galatasaray forsterket stallen med Gheorghe Popescu fra Barcelona før 1997-98-sesongen. Hagi og Popescu kjente hverandre godt etter å ha spilt en årrekke sammen på det rumenske landslaget. I tillegg ble det unge talentet Fatih Akyel hentet til klubben, mens 17-årige Emre Belözoğlu ble hentet opp fra ungdoms-akademiet. Begge fikk sine gjennombrudd denne sesongen.

Dårlig start – endte med seriegull

Fatih Terim startet sesongen med en ny 4-4-2 formasjon, men gikk tilbake til suksess-formasjonen 3-5-2 etter svake resultater i ligaen. Galatasaray kvalifiserte seg til Champions League, der de havnet sist i gruppe med Borussia Dortmund, Parma og Sparta Praha. Den eneste seieren kom mot Sparta Praha i fjerde gruppespills-kamp, i et oppgjør som endte 2-0 på Ali Sami Yen stadion.

Galatasaray hadde tre tap på de 9 første seriekampene. To av tapene kom på bortebane mot erkerivalene Fenerbahçe og Beşiktaş. Etter halvspilt sesong lå Galatasaray på tredjeplass, 6 poeng bak ligaleder Fenerbahçe, men etter den 19. runden tapte de ikke en eneste kamp, på de 15 gjenværende kampene. Galatasaray tok dermed hjem sitt andre seriemesterskap på rad og 12. til sammen.

Finale i cupen

I cupen ble det tap Beşiktaş i finalen, etter å ha beseiret Trabzonspor i semifinalen og Gaziantepspor i kvartfinalen. Finalen, som ble spilt på Ali Sami Yen standion, endte 0-0 etter ordinær tid og etter ekstraomganger, og måtte avgjøres på straffespark-konkurranse. Gheorghe Hagi bommet på første straffespark, mens Osman Coskun bommet på tredje. Beşiktaş satte sine og tok cup-tittelen.

Les mer

1997-98: Seriemester for andre sesong på rad

Galatasaray forsterket stallen med Gheorghe Popescu fra Barcelona før 1997-98-sesongen. Hagi og Popescu kjente hverandre godt etter å ha spilt en årrekke sammen på det rumenske landslaget. I tillegg ble det unge talentet Fatih Akyel hentet til klubben, mens 17-årige Emre Belözoğlu ble hentet opp fra ungdoms-akademiet. Begge fikk sine gjennombrudd denne sesongen.

Dårlig start – endte med seriegull

Fatih Terim startet sesongen med en ny 4-4-2 formasjon, men gikk tilbake til suksess-formasjonen 3-5-2 etter svake resultater i ligaen. Galatasaray kvalifiserte seg til Champions League, der de havnet sist i gruppe med Borussia Dortmund, Parma og Sparta Praha. Den eneste seieren kom mot Sparta Praha i fjerde gruppespills-kamp, i et oppgjør som endte 2-0 på Ali Sami Yen stadion.

Galatasaray hadde tre tap på de 9 første seriekampene. To av tapene kom på bortebane mot erkerivalene Fenerbahçe og Beşiktaş. Etter halvspilt sesong lå Galatasaray på tredjeplass, 6 poeng bak ligaleder Fenerbahçe, men etter den 19. runden tapte de ikke en eneste kamp, på de 15 gjenværende kampene. Galatasaray tok dermed hjem sitt andre seriemesterskap på rad og 12. til sammen.

Finale i cupen

I cupen ble det tap Beşiktaş i finalen, etter å ha beseiret Trabzonspor i semifinalen og Gaziantepspor i kvartfinalen. Finalen, som ble spilt på Ali Sami Yen standion, endte 0-0 etter ordinær tid og etter ekstraomganger, og måtte avgjøres på straffespark-konkurranse. Gheorghe Hagi bommet på første straffespark, mens Osman Coskun bommet på tredje. Beşiktaş satte sine og tok cup-tittelen.

Les mer

Tabell 1997-98
#LAGKMFP
1Galatasaray Galatasaray34+4375
2Fenerbahçe Fenerbahçe34+3671
3Trabzonspor Trabzonspor34+2666
4İstanbulspor İstanbulspor34+1854
5Samsunspor Samsunspor34049
Toppscorer 1997-98
SPILLERLAGMÅL

H. Şükür

H. Şükür
GalatasarayGalatasaray32

H. Mandıralı

H. Mandıralı
TrabzonsporTrabzonspor20

S. Aykut

S. Aykut
SamsunsporSamsunspor18
1998-99: The double – cupmester for andre og seriemester for tredje sesong på rad

Galatasarays målvaktsproblem ble løst etter at Claudio Taffarel, som nylig hadde spilt VM-finale for Brasil, ble hentet til klubben før 1998-99-sesongen. Det unge talentet Hasan Şaş, ble også hentet som 21-åring fra Ankaragücü for 5 millioner euro.

I gruppe med Rosenborg i Champions League

Som sist sesong tok Fatih Terim laget til gruppespillet i Champions League. Galatasaray spilte 2-2 mot Juventus i første kamp, mens de slo Athletic Bilbao 2-1 etter scoring av Gheorghe Hagi på overtid. Etter det ventet et dobbelt oppgjør mot Rosenborg, som endte med 3-0-seier for hver av lagene på hjemmebane.

Galatasaray tok andreplassen i gruppen bak Juventus, men laget hadde for lite poeng til å gå videre som de to beste gruppetoerne.

Tok Beşiktaş i både ligaen og cupen

I ligaen og cupen kjempet Galatasaray mot Beşiktaş i begge turneringer. Galatasaray havnet på tabell-topp etter runde 22, og så seg etter det aldri tilbake. I den 31. serierunden møttes lagene til et avgjørende oppgjør. Galatasaray hadde, som for to sesonger siden, en luke på fem poeng ned til Beşiktaş før lagene møttes på Inonü stadion. Okan Buruk sendte Galatasaray i ledelsen fire minutter ut i kampen, men Mehmet Özdilek satte inn 1-1 for hjemmelaget i det 75. minutt. 1-1 ble også sluttresultatet og luken på fem poeng ble opprettholdt.

Galatasaray spilte uavgjort mot Antalyaspor og Gaziantepspor i de to siste kampene, men ble til slutt seriemester for tredje sesong på rad, to poeng foran Beşiktaş. Det var Galatasarays 13. seriemesterskap.

Det ble også revansje mot Beşiktaş, som de tapte cup-finalen mot sist sesong. Etter at første oppgjør endte 0-0 på Ali Sami Yen stadion, scoret Ümit Davala begge målene i 0-2-seieren på bortebane, og Fatih Terim tok «the double» med Galatasaray i 1998-99-sesongen.

Hakan Şükür toppscorer for tredje sesong på rad

Hakan Şükür ble toppscorer for tredje sesong på rad i ligaen med 19 ligamål, i tillegg til 12 målgivende pasninger. På tvers av alle turneringer scoret han 26 mål og hadde 13 målgivende pasninger på 47 kamper. Gheoeghe Hagi hadde også en god andre-sesong med 18 mål og 10 målgivende pasninger på 48 kamper, på tvers av alle turneringer, der 14 mål og 10 målgivende pasninger kom i ligaen.

Les mer

1998-99: The double – cupmester for andre og seriemester for tredje sesong på rad

Galatasarays målvaktsproblem ble løst etter at Claudio Taffarel, som nylig hadde spilt VM-finale for Brasil, ble hentet til klubben før 1998-99-sesongen. Det unge talentet Hasan Şaş, ble også hentet som 21-åring fra Ankaragücü for 5 millioner euro.

I gruppe med Rosenborg i Champions League

Som sist sesong tok Fatih Terim laget til gruppespillet i Champions League. Galatasaray spilte 2-2 mot Juventus i første kamp, mens de slo Athletic Bilbao 2-1 etter scoring av Gheorghe Hagi på overtid. Etter det ventet et dobbelt oppgjør mot Rosenborg, som endte med 3-0-seier for hver av lagene på hjemmebane.

Galatasaray tok andreplassen i gruppen bak Juventus, men laget hadde for lite poeng til å gå videre som de to beste gruppetoerne.

Tok Beşiktaş i både ligaen og cupen

I ligaen og cupen kjempet Galatasaray mot Beşiktaş i begge turneringer. Galatasaray havnet på tabell-topp etter runde 22, og så seg etter det aldri tilbake. I den 31. serierunden møttes lagene til et avgjørende oppgjør. Galatasaray hadde, som for to sesonger siden, en luke på fem poeng ned til Beşiktaş før lagene møttes på Inonü stadion. Okan Buruk sendte Galatasaray i ledelsen fire minutter ut i kampen, men Mehmet Özdilek satte inn 1-1 for hjemmelaget i det 75. minutt. 1-1 ble også sluttresultatet og luken på fem poeng ble opprettholdt.

Galatasaray spilte uavgjort mot Antalyaspor og Gaziantepspor i de to siste kampene, men ble til slutt seriemester for tredje sesong på rad, to poeng foran Beşiktaş. Det var Galatasarays 13. seriemesterskap.

Det ble også revansje mot Beşiktaş, som de tapte cup-finalen mot sist sesong. Etter at første oppgjør endte 0-0 på Ali Sami Yen stadion, scoret Ümit Davala begge målene i 0-2-seieren på bortebane, og Fatih Terim tok «the double» med Galatasaray i 1998-99-sesongen.

Hakan Şükür toppscorer for tredje sesong på rad

Hakan Şükür ble toppscorer for tredje sesong på rad i ligaen med 19 ligamål, i tillegg til 12 målgivende pasninger. På tvers av alle turneringer scoret han 26 mål og hadde 13 målgivende pasninger på 47 kamper. Gheoeghe Hagi hadde også en god andre-sesong med 18 mål og 10 målgivende pasninger på 48 kamper, på tvers av alle turneringer, der 14 mål og 10 målgivende pasninger kom i ligaen.

Les mer

Tabell 1998-99
#LAGKMFP
1Galatasaray Galatasaray34+5578
2Beşiktaş Beşiktaş34+3177
3Fenerbahçe Fenerbahçe34+5572
4Trabzonspor Trabzonspor34+1158
5Kocaelispor Kocaelispor34+750
Toppscorer 1998-99
SPILLERLAGMÅL

H. Şükür

H. Şükür
GalatasarayGalatasaray19

E. Baljić

E. Baljić
FenerbahçeFenerbahçe18

Ç. Birdal

Ç. Birdal
Erzurum Spor KulübüErzurum Spor Kulübü15
1999-2000: The treble – seriemester, cupmester og vinner av UEFA-cupen

Det ble et rolig overgangsvinduet før 1999-2000-sesongen, som skulle bli historisk for Fatih Terim og Galatasaray. Galatasaray gikk på et 1-2-tap på hjemmebane i første seriekamp mot Gaziantepspor. Etter det ble ikke laget beseiret i ligaen før i mars 2000, da de tapte 0-1 mot Fenerbahçe på Ali Sami Yen.

Tredjeplass i gruppespillet i Champions League

Galatasaray nådde gruppespillet i Champions League for tredje sesongen på rad, der de møtte Chelsea, Milan og Hertha Berlin. Etter en svak start med 3 tap og 1 uavgjort på de første fire kampene, avsluttet Galatasaray sterkt.

Kjetil Rekdal scoret det første målet på straffespark i gruppespillets femte kamp mot Herta Berlin i Berlin. Etter det slo Galatasaray kraftig tilbake med fire scoringer i andre omgang. To av Hakan Sükür, og en hver av Okan Buruk og Tugay Kerimoğlu. Milan spilte uavgjort mot Chelsea i samme runde, og Galatasaray måtte ha seier i siste kamp, for å gå videre til UEFA-cupen, og samtidig sende Milan ned på fjerdeplass i gruppen.

Et fullsatt Ali Sami Yen stadion tok i mot Milan, som kom med toppet lag. Det var Milan og George Weah som tok ledelsen i kampen i det 22. minutt, men Capone satte inn utligningen i det 28. minutt. Det så mørkt ut når Giunti satte inn 1-2 for Milan i det 51. minutt, men Galatasaray kom sterkt tilbake på slutten av kampen. I det 87. minutt tente Hakan Sükür et håp om seier når han satte inn 2-2 på hode. På overtid fikk Galatasaray straffespark når Hakan Sükür gikk ned i feltet. Ümit Davala var sikker fra krittmerket og sendte Galatasaray til himmels på Ali Sami Yen stadion. Galatasaray tok dermed tredjeplassen i gruppa, som ga spill i UEFA-cupen.

Sergen inn, Tugay ut midtveis i sesongen

Fatih Terim hentet Sergen Yalçın på lån for resten av sesongen i vinterens overgangsvindu i 2000, etter at Tugay Kerimoğlu ble solgt til Rangers.

Seriemester for fjerde sesong på rad

Galatasaray hadde en ledelse på 11 poeng ned til Beşiktaş etter halvspilt sesong. I nest siste serierunde ble Galatasaray seriemester, tross 1-0-tap borte mot Altay. På grunn av at Beşiktaş også tapte sin kamp mot Fenerbahçe, kunne de likevel slippe jubelen løs. Galatasaray gikk inn i historiebøkene som det første laget som vant serien fire år på rad. I tillegg delte Fatih Terim rekorden for antall seriemesterskap som trener, med Ahmet Suat Özyazıcı, som vant med Trabzonspor på 70- og 80-tallet.

Vinner av den tyrkiske cupen

Det ble også suksess i den tyrkiske cupen for andre sesongen på rad. Galatasaray vant alle sine kamper før finalen, der de møtte Antalyaspor. Etter at kampen endte 2-2 til full tid, avgjorde Galatasaray med tre mål i ekstraomgangene.

Tredje runde i UEFA-cupen mot Bologna

Etter at Galatasaray tok tredjeplassen i Champions Leagues gruppespill, ventet Bologna i tredje runde i UEFA-cupen. I første møte på bortebane scoret Signori, og sendte hjemmelaget i føring etter 66 minutter. Galatasaray svarte i det 88. minutt og Hakan Sükür satte inn 1-1. Gheorghe Hagi ble skadet i andre omgang, og måtte stå over returkampen på Ali Sami Yen.

Hasan Şaş scoret kampens første mål etter bare 5 minutter i returoppgjøret på Ali Sami Yen. Få minutter senere utlignet Nicola Ventola for gjestene. I det 30. minutt tok Galatasaray nok engang ledelsen når Ümit Davala satte inn 2-1 på vakkert vis. Det var nerve i hele kampen, ett mål var nok til å sende Galatasaray ut av turneringen på bortemålsregelen. Flere mål ble det ikke, og Galatasaray tok seg til åttendedelsfinalen, der Borussia Dortmund ventet.

Åttendedelsfinalen i UEFA-cupen mot Borussia Dortmund

Gheorghe Hagi var tilbake fra skade til åttendedelsfinalens første kamp mot Borussia Dortmund på Westfalenstadion. Hakan Sükür sendte Galatasaray i ledelsen i det 33. minutt. Like før pause viste Gheorghe Hagi fram skuddfoten fra spiss vinkel, og banket inn 0-2. Hjemmelaget klarte ikke score, og Galatasaray tok med seg et glimrende resultat til returoppgjøret uken etter.

Et fullsatt Ali Sami Yen tok i mot Borussia Dortmund i returoppgjøret. Det ble en sjansefattig og målløs kamp, der Galatasaray var nærmest scoring. 0-0 tok Galatasaray videre til kvartfinalen der Mallorca ventet.

Kvartfinalen i UEFA-cupen mot Mallorca

Kvartfinalens første kamp ble spilt på bortebane på turist øyen Mallorca. Galatasaray gjorde en god kamp og scoret hele fire mål. Det første målet kom av Arif Erdem som kombinerte fint med Hakan Sükür i det 44. minutt. I starten av andre omgang scoret unggutten Emre Belözoglu et herlig mål. Han sto stille og lobbet ballen over Mallorcas målvakt.  I det 59. minutt spilte Bülent Korkmaz, fra egen 16-meter, en langpasning i bakrommet til Hakan Sükür, som gjorde ingen feil alene med keeper, og satte inn 0-3. Noen minutter senere satte Okan Buruk inn 0-4, og avansementet var allerede nesten sikret. Mallorca tente et lite håp når Laurén satte inn 1-4 i det 77. minutt.

Galatasaray var også det beste laget i returoppgjøret på Ali Sami Yen. I det 33. minutt fant Gheorghe Hagi Capone som lurte på bakerste stolpe etter frispark. Forsvarspilleren satte inn kampens første mål. Like etter pausen doblet Hakan Sükür ledelsen etter innlegg fra Arif Erdem fra kanten. I det 63. minutt fikk Mallorca et trøste mål når Carlitos satte inn 2-1. Flere mål ble det ikke, og Galatasaray gikk komfortabelt videre til semifinalen med 6-2 sammenlagt.

Semifinalen i UEFA-cupen mot Leeds United

Galatasaray møtte Leeds United på Ali Sami Yen stadion i første kamp. Galatasaray tok en tidlig ledelse når Hakan Sükür satte inn 1-0 på hodet 9 minutter ut i kampen. Arif Erdem la inn til Hakan Sükür som var sikker med pannebrasken. I det 44. minutt satte Capone, som også scoret mot Mallorca i sist runde, inn 2-0 for Galatasaray. Flere mål ble det ikke, i en kamp som også vil bli husket for at to Leeds-supportere døde kvelden før.

Der var Galatasaray som kom best i gang i returkampen på Elland Road. Fem minutter ut i kampen fikk Galatasaray straffespark etter at Hakan Sükür ble felt. Gheorghe Hagi var sikker fra krittmerket, og ga Galatasaray en drømme åpning. I det 15. minutt satte nordmannen Eirik Bakke inn utligningen på hodet. I det 43. minutt tok Galatasaray nok engang ledelsen i kampen når Hakan Sükür satte inn 1-2. Vondt ble til verre når Harry Kewell fikk direkte rødt kort minuttet senere. Like etter kokte det over for Emre Belözoğlu som fikk direkte rødt kort etter stempling på Lee Bowyer. I det 67. minutt satte Eirik Bakke inn sitt andre mål for kvelden, denne gangen også på hodet. Kampen endte 2-2, og Galatasaray tok seg til finalen der Arsenal ventet.

Finale i UEFA-cupen mot Arsenal i København

Galatasaray møtte Arsenal i finalen som ble spilt på Parken stadion i København 17. mai 2000. Taffarel, Capone, kaptein Bülent Korkmaz, Gheorghe Popescu, Ergün Penbe, Suat Kaya, Ümit Davala, Okan Buruk, Gheoeghe Hagi, Arif Erdem og Hakan Sükür startet kampen for Galatasaray som møtte et svært rutinert Arsenal-mannskap.

Kampen gikk til forlengelse etter at det sto 0-o til full tid. Galatasaray avgjorde i straffespark-konkurransen, tross Gheorghe Hagis utvisning i ekstraomgangene, og at Bülent Korkmaz spilte med skulderen ute av ledd. Ergün Penbe satte inn første straffespark for Galatasaray, mens Davor Suker bommet på Arsenals første. Deretter scoret Hakan Sükür og Ray Parlour. Ümit Davala scoret på det tredje straffesparket, mens Patrick Vieira bommet for Arsenal. Dermed kunne Gheoeghe Popescu avgjøre finalen med scoring på det fjerde straffesparket. Gheorghe Popescu gjorde ingen feil, og Galatasaray vant UEFA-cupen.

Galatasaray tok sin tredje tittel («The Treble») for sesongen, og Fatih Terim ble den første tyrkiske treneren til å vinne en europeisk tittel. Etter triumfen dukket begrepet «keiser» opp om han.

Fatih Terim tok avskjed med Galatasaray

Kampen mot Istanbulspor, 21. mai 2000, ble den siste i Fatih Terims første periode som trener for Galatasaray. Han skilte lag på månedens siste dag, og var klar for nye utfordringer i utlandet.

Les mer

1999-2000: The treble – seriemester, cupmester og vinner av UEFA-cupen

Det ble et rolig overgangsvinduet før 1999-2000-sesongen, som skulle bli historisk for Fatih Terim og Galatasaray. Galatasaray gikk på et 1-2-tap på hjemmebane i første seriekamp mot Gaziantepspor. Etter det ble ikke laget beseiret i ligaen før i mars 2000, da de tapte 0-1 mot Fenerbahçe på Ali Sami Yen.

Tredjeplass i gruppespillet i Champions League

Galatasaray nådde gruppespillet i Champions League for tredje sesongen på rad, der de møtte Chelsea, Milan og Hertha Berlin. Etter en svak start med 3 tap og 1 uavgjort på de første fire kampene, avsluttet Galatasaray sterkt.

Kjetil Rekdal scoret det første målet på straffespark i gruppespillets femte kamp mot Herta Berlin i Berlin. Etter det slo Galatasaray kraftig tilbake med fire scoringer i andre omgang. To av Hakan Sükür, og en hver av Okan Buruk og Tugay Kerimoğlu. Milan spilte uavgjort mot Chelsea i samme runde, og Galatasaray måtte ha seier i siste kamp, for å gå videre til UEFA-cupen, og samtidig sende Milan ned på fjerdeplass i gruppen.

Et fullsatt Ali Sami Yen stadion tok i mot Milan, som kom med toppet lag. Det var Milan og George Weah som tok ledelsen i kampen i det 22. minutt, men Capone satte inn utligningen i det 28. minutt. Det så mørkt ut når Giunti satte inn 1-2 for Milan i det 51. minutt, men Galatasaray kom sterkt tilbake på slutten av kampen. I det 87. minutt tente Hakan Sükür et håp om seier når han satte inn 2-2 på hode. På overtid fikk Galatasaray straffespark når Hakan Sükür gikk ned i feltet. Ümit Davala var sikker fra krittmerket og sendte Galatasaray til himmels på Ali Sami Yen stadion. Galatasaray tok dermed tredjeplassen i gruppa, som ga spill i UEFA-cupen.

Sergen inn, Tugay ut midtveis i sesongen

Fatih Terim hentet Sergen Yalçın på lån for resten av sesongen i vinterens overgangsvindu i 2000, etter at Tugay Kerimoğlu ble solgt til Rangers.

Seriemester for fjerde sesong på rad

Galatasaray hadde en ledelse på 11 poeng ned til Beşiktaş etter halvspilt sesong. I nest siste serierunde ble Galatasaray seriemester, tross 1-0-tap borte mot Altay. På grunn av at Beşiktaş også tapte sin kamp mot Fenerbahçe, kunne de likevel slippe jubelen løs. Galatasaray gikk inn i historiebøkene som det første laget som vant serien fire år på rad. I tillegg delte Fatih Terim rekorden for antall seriemesterskap som trener, med Ahmet Suat Özyazıcı, som vant med Trabzonspor på 70- og 80-tallet.

Vinner av den tyrkiske cupen

Det ble også suksess i den tyrkiske cupen for andre sesongen på rad. Galatasaray vant alle sine kamper før finalen, der de møtte Antalyaspor. Etter at kampen endte 2-2 til full tid, avgjorde Galatasaray med tre mål i ekstraomgangene.

Tredje runde i UEFA-cupen mot Bologna

Etter at Galatasaray tok tredjeplassen i Champions Leagues gruppespill, ventet Bologna i tredje runde i UEFA-cupen. I første møte på bortebane scoret Signori, og sendte hjemmelaget i føring etter 66 minutter. Galatasaray svarte i det 88. minutt og Hakan Sükür satte inn 1-1. Gheorghe Hagi ble skadet i andre omgang, og måtte stå over returkampen på Ali Sami Yen.

Hasan Şaş scoret kampens første mål etter bare 5 minutter i returoppgjøret på Ali Sami Yen. Få minutter senere utlignet Nicola Ventola for gjestene. I det 30. minutt tok Galatasaray nok engang ledelsen når Ümit Davala satte inn 2-1 på vakkert vis. Det var nerve i hele kampen, ett mål var nok til å sende Galatasaray ut av turneringen på bortemålsregelen. Flere mål ble det ikke, og Galatasaray tok seg til åttendedelsfinalen, der Borussia Dortmund ventet.

Åttendedelsfinalen i UEFA-cupen mot Borussia Dortmund

Gheorghe Hagi var tilbake fra skade til åttendedelsfinalens første kamp mot Borussia Dortmund på Westfalenstadion. Hakan Sükür sendte Galatasaray i ledelsen i det 33. minutt. Like før pause viste Gheorghe Hagi fram skuddfoten fra spiss vinkel, og banket inn 0-2. Hjemmelaget klarte ikke score, og Galatasaray tok med seg et glimrende resultat til returoppgjøret uken etter.

Et fullsatt Ali Sami Yen tok i mot Borussia Dortmund i returoppgjøret. Det ble en sjansefattig og målløs kamp, der Galatasaray var nærmest scoring. 0-0 tok Galatasaray videre til kvartfinalen der Mallorca ventet.

Kvartfinalen i UEFA-cupen mot Mallorca

Kvartfinalens første kamp ble spilt på bortebane på turist øyen Mallorca. Galatasaray gjorde en god kamp og scoret hele fire mål. Det første målet kom av Arif Erdem som kombinerte fint med Hakan Sükür i det 44. minutt. I starten av andre omgang scoret unggutten Emre Belözoglu et herlig mål. Han sto stille og lobbet ballen over Mallorcas målvakt.  I det 59. minutt spilte Bülent Korkmaz, fra egen 16-meter, en langpasning i bakrommet til Hakan Sükür, som gjorde ingen feil alene med keeper, og satte inn 0-3. Noen minutter senere satte Okan Buruk inn 0-4, og avansementet var allerede nesten sikret. Mallorca tente et lite håp når Laurén satte inn 1-4 i det 77. minutt.

Galatasaray var også det beste laget i returoppgjøret på Ali Sami Yen. I det 33. minutt fant Gheorghe Hagi Capone som lurte på bakerste stolpe etter frispark. Forsvarspilleren satte inn kampens første mål. Like etter pausen doblet Hakan Sükür ledelsen etter innlegg fra Arif Erdem fra kanten. I det 63. minutt fikk Mallorca et trøste mål når Carlitos satte inn 2-1. Flere mål ble det ikke, og Galatasaray gikk komfortabelt videre til semifinalen med 6-2 sammenlagt.

Semifinalen i UEFA-cupen mot Leeds United

Galatasaray møtte Leeds United på Ali Sami Yen stadion i første kamp. Galatasaray tok en tidlig ledelse når Hakan Sükür satte inn 1-0 på hodet 9 minutter ut i kampen. Arif Erdem la inn til Hakan Sükür som var sikker med pannebrasken. I det 44. minutt satte Capone, som også scoret mot Mallorca i sist runde, inn 2-0 for Galatasaray. Flere mål ble det ikke, i en kamp som også vil bli husket for at to Leeds-supportere døde kvelden før.

Der var Galatasaray som kom best i gang i returkampen på Elland Road. Fem minutter ut i kampen fikk Galatasaray straffespark etter at Hakan Sükür ble felt. Gheorghe Hagi var sikker fra krittmerket, og ga Galatasaray en drømme åpning. I det 15. minutt satte nordmannen Eirik Bakke inn utligningen på hodet. I det 43. minutt tok Galatasaray nok engang ledelsen i kampen når Hakan Sükür satte inn 1-2. Vondt ble til verre når Harry Kewell fikk direkte rødt kort minuttet senere. Like etter kokte det over for Emre Belözoğlu som fikk direkte rødt kort etter stempling på Lee Bowyer. I det 67. minutt satte Eirik Bakke inn sitt andre mål for kvelden, denne gangen også på hodet. Kampen endte 2-2, og Galatasaray tok seg til finalen der Arsenal ventet.

Finale i UEFA-cupen mot Arsenal i København

Galatasaray møtte Arsenal i finalen som ble spilt på Parken stadion i København 17. mai 2000. Taffarel, Capone, kaptein Bülent Korkmaz, Gheorghe Popescu, Ergün Penbe, Suat Kaya, Ümit Davala, Okan Buruk, Gheoeghe Hagi, Arif Erdem og Hakan Sükür startet kampen for Galatasaray som møtte et svært rutinert Arsenal-mannskap.

Kampen gikk til forlengelse etter at det sto 0-o til full tid. Galatasaray avgjorde i straffespark-konkurransen, tross Gheorghe Hagis utvisning i ekstraomgangene, og at Bülent Korkmaz spilte med skulderen ute av ledd. Ergün Penbe satte inn første straffespark for Galatasaray, mens Davor Suker bommet på Arsenals første. Deretter scoret Hakan Sükür og Ray Parlour. Ümit Davala scoret på det tredje straffesparket, mens Patrick Vieira bommet for Arsenal. Dermed kunne Gheoeghe Popescu avgjøre finalen med scoring på det fjerde straffesparket. Gheorghe Popescu gjorde ingen feil, og Galatasaray vant UEFA-cupen.

Galatasaray tok sin tredje tittel («The Treble») for sesongen, og Fatih Terim ble den første tyrkiske treneren til å vinne en europeisk tittel. Etter triumfen dukket begrepet «keiser» opp om han.

Fatih Terim tok avskjed med Galatasaray

Kampen mot Istanbulspor, 21. mai 2000, ble den siste i Fatih Terims første periode som trener for Galatasaray. Han skilte lag på månedens siste dag, og var klar for nye utfordringer i utlandet.

Les mer

Tabell 1999-2000
#LAGKMFP
1Galatasaray Galatasaray34+5479
2Beşiktaş Beşiktaş34+4775
3Gaziantepspor Gaziantepspor34+2262
4Fenerbahçe Fenerbahçe34+1561
5Gençlerbirliği Gençlerbirliği34+1056
Toppscorer 1999-2000
SPILLERLAGMÅL

S. Aykut

S. Aykut
SamsunsporSamsunspor30

A. Dursun

A. Dursun
BeşiktaşBeşiktaş21

F. Ulusal

F. Ulusal
AntalyasporAntalyaspor20
2000-01: Vinner av UEFA Super Cup

Mircea Lucescu erstattet Fatih Terim som dro til Fiorentina etter fire suksessfulle år. Hakan Sükür og Arif Erdem forlot klubben under sommerens overgangsvindu, og ble erstattet av Mario Jardel fra Porto, og Serkan Aykut, som hadde 30 ligamål for Samsunspor sist sesong. Galatasaray satte ny klubbrekord da Mario Jardel ble hentet for 17 millioner euro. Bülent Akin og Emre Aşık ble også hentet fra henholdsvis Denizlispor og Istanbulspor.

Vinner av UEFA Super Cup

Galatasaray møtte Real Madrid i UEFA Super Cupen, som ble spilt mellom vinnerne av UEFA-cupen og Champions League. Kampen ble spilt i Monaco 25. august 2000. Taffarel, Hakan Ünsal, Bülent Korkmaz, Gheorghe Popescu, Capone, Suat Kaya, Emre Belözoğlu, Ümit Davala, Okan Buruk, Gheorghe Hagi og Mario Jardel startet kampen for Galatasaray.

Både Raul for Real Madrid og Gheorghe Hagi for Galatasaray hadde to store sjanser til å ta ledelsen i kampen i første omgang. Hagi fyrte av et langskudd etter frispark i det 39. minutt, men Real Madrids målvakt Iker Casillas gjorde en god redning. I det 40. minutt ble Galatasaray tildelt straffespark etter at Hakan Ünsal ble felt av Iván Campo innenfor 16-meteren. Mario Jardel var iskald fra krittmerket og sendte Galatasaray i ledelsen.

Galatasaray hadde brukbar kontroll på kampen i andre omgang, før Real Madrid ble tildelt straffespark i det 78. minutt, etter at et innlegg fra Savio gikk i hånden til Suat Kaya. Raul var sikker fra 11-meteren og det sto uavgjort da det gjensto ti minutter av ordinær tid. Gheorghe Hagi hadde allerede blitt byttet ut og erstattet av Bülent Akin i det 72. minutt. Det ble ingen flere scoringer i løpet av ordinær tid og kampen gikk til ekstraomganger og Golden Goal (første mål vinner).

I ekstraomgangene var det Mario Jardel som ble den store helten. Fatih Akyel, som ble byttet inn for Capone i det 84. minutt, sendte av gårde et avslutning mot mål i det 102. Skuddforsøket ble et perfekt innlegg til Super Mario Jardel som avgjorde finalen! Galatasaray tok sitt andre europeiske trofé i 2000 og i historien.

Rekken med fire seriemesterskap på rad tok slutt

Galatasaray hadde en grei start i hjemlig serie med en 0-1-seier på bortebane mot Denizlispor i serieåpningen. De to påfølgende kampene endte med 0-7-seier på Ali Sami Yen stadion, og 0-2-seier mot Bursaspor på bortebane, før de gikk på et overraskende 1-2-tap på hjemmebane mot Samsunspor, i den fjerde serierunden.

Etter tapet slo Galatasaray tilbake med 4 serie og 1 uavgjort på de neste fem kampene, før det de gikk på sesongens andre tap mot Beşiktaş  på bortebane 21. oktober 2000. Det sto 1-1 mellom lagene fram til 85. minutt, før Ahmed Dursun scoret to scoringer for hjemmelaget. Galatasaray slo nok engang tilbake og med 6 seire og en 1 uavgjort på de neste kampene, og ledet ligaen med en luke på tre poeng ned til Fenerbahçe etter halvspilt sesong. Uavgjort kampen kom mot Fenerbahçe på hjemmebane.

Skjebne kamp mot Fenerbahçe

Galatasaray og Fenerbahçe knivet om å ligge på førsteplass i andre halvdel av sesongen. Fire runder før slutt møttes lagene til en seks-poengskamp på Şükrü Saracoğlu Stadion. Galatasaray hadde en luke på tre poeng ned til Fenerbahçe før kampen. Ali Günes scoret kampens første mål for Fenerbahçe, før Yusuf Şimşek doblet ledelsen i det 52. minutt. Suat Kaya scoret et trøstemål for Galatasaray i det 75. minutt, i en kamp som endte med 2-1-tap. I neste runde tapte Galatasary 2-1 borte mot Ankaragücü, mens Fenerbahçe slo Erzurumspor 1-2 på bortebane i sin kamp. Det gjorde at Fenerbahçe hadde en luke på tre poeng ned til Galatasaray når to runder gjensto. Begge lagene vant sine gjenstående kamper, og Galatasaray rekke med fire strake seriemesterskap på rad tok slutt.

Les mer

2000-01: Vinner av UEFA Super Cup

Mircea Lucescu erstattet Fatih Terim som dro til Fiorentina etter fire suksessfulle år. Hakan Sükür og Arif Erdem forlot klubben under sommerens overgangsvindu, og ble erstattet av Mario Jardel fra Porto, og Serkan Aykut, som hadde 30 ligamål for Samsunspor sist sesong. Galatasaray satte ny klubbrekord da Mario Jardel ble hentet for 17 millioner euro. Bülent Akin og Emre Aşık ble også hentet fra henholdsvis Denizlispor og Istanbulspor.

Vinner av UEFA Super Cup

Galatasaray møtte Real Madrid i UEFA Super Cupen, som ble spilt mellom vinnerne av UEFA-cupen og Champions League. Kampen ble spilt i Monaco 25. august 2000. Taffarel, Hakan Ünsal, Bülent Korkmaz, Gheorghe Popescu, Capone, Suat Kaya, Emre Belözoğlu, Ümit Davala, Okan Buruk, Gheorghe Hagi og Mario Jardel startet kampen for Galatasaray.

Både Raul for Real Madrid og Gheorghe Hagi for Galatasaray hadde to store sjanser til å ta ledelsen i kampen i første omgang. Hagi fyrte av et langskudd etter frispark i det 39. minutt, men Real Madrids målvakt Iker Casillas gjorde en god redning. I det 40. minutt ble Galatasaray tildelt straffespark etter at Hakan Ünsal ble felt av Iván Campo innenfor 16-meteren. Mario Jardel var iskald fra krittmerket og sendte Galatasaray i ledelsen.

Galatasaray hadde brukbar kontroll på kampen i andre omgang, før Real Madrid ble tildelt straffespark i det 78. minutt, etter at et innlegg fra Savio gikk i hånden til Suat Kaya. Raul var sikker fra 11-meteren og det sto uavgjort da det gjensto ti minutter av ordinær tid. Gheorghe Hagi hadde allerede blitt byttet ut og erstattet av Bülent Akin i det 72. minutt. Det ble ingen flere scoringer i løpet av ordinær tid og kampen gikk til ekstraomganger og Golden Goal (første mål vinner).

I ekstraomgangene var det Mario Jardel som ble den store helten. Fatih Akyel, som ble byttet inn for Capone i det 84. minutt, sendte av gårde et avslutning mot mål i det 102. Skuddforsøket ble et perfekt innlegg til Super Mario Jardel som avgjorde finalen! Galatasaray tok sitt andre europeiske trofé i 2000 og i historien.

Rekken med fire seriemesterskap på rad tok slutt

Galatasaray hadde en grei start i hjemlig serie med en 0-1-seier på bortebane mot Denizlispor i serieåpningen. De to påfølgende kampene endte med 0-7-seier på Ali Sami Yen stadion, og 0-2-seier mot Bursaspor på bortebane, før de gikk på et overraskende 1-2-tap på hjemmebane mot Samsunspor, i den fjerde serierunden.

Etter tapet slo Galatasaray tilbake med 4 serie og 1 uavgjort på de neste fem kampene, før det de gikk på sesongens andre tap mot Beşiktaş  på bortebane 21. oktober 2000. Det sto 1-1 mellom lagene fram til 85. minutt, før Ahmed Dursun scoret to scoringer for hjemmelaget. Galatasaray slo nok engang tilbake og med 6 seire og en 1 uavgjort på de neste kampene, og ledet ligaen med en luke på tre poeng ned til Fenerbahçe etter halvspilt sesong. Uavgjort kampen kom mot Fenerbahçe på hjemmebane.

Skjebne kamp mot Fenerbahçe

Galatasaray og Fenerbahçe knivet om å ligge på førsteplass i andre halvdel av sesongen. Fire runder før slutt møttes lagene til en seks-poengskamp på Şükrü Saracoğlu Stadion. Galatasaray hadde en luke på tre poeng ned til Fenerbahçe før kampen. Ali Günes scoret kampens første mål for Fenerbahçe, før Yusuf Şimşek doblet ledelsen i det 52. minutt. Suat Kaya scoret et trøstemål for Galatasaray i det 75. minutt, i en kamp som endte med 2-1-tap. I neste runde tapte Galatasary 2-1 borte mot Ankaragücü, mens Fenerbahçe slo Erzurumspor 1-2 på bortebane i sin kamp. Det gjorde at Fenerbahçe hadde en luke på tre poeng ned til Galatasaray når to runder gjensto. Begge lagene vant sine gjenstående kamper, og Galatasaray rekke med fire strake seriemesterskap på rad tok slutt.

Les mer

Tabell 2000-01
#LAGKMFP
1Fenerbahçe Fenerbahçe34+4376
2Galatasaray Galatasaray34+4273
3Gaziantepspor Gaziantepspor34+2768
4Beşiktaş Beşiktaş34+2064
5Trabzonspor Trabzonspor34+1758
Toppscorer 2000-01
SPILLERLAGMÅL

O. Yılmaz

O. Yılmaz
BursasporBursaspor23

Jardel

Jardel
GalatasarayGalatasaray22

C. İşler

C. İşler
AdanasporAdanaspor19
...

Kommer mer …

2022-23: Seriemester for 23. gang

Det ble gjort store endringer i Galatasaray til 2022-23-sesongen, etter 13.-plassen på tabellen sist sesong. Dursun Özbek, som var president fra 2015-2018, tok over som president for Burak Elmas i juni 2022, og ble Galatasarays 39. president. Burak Elmas vant presidentvalget i 2021, men ble avsatt av styret etter en svak sesong. Han ble betegnet som den verste presidenten i Galatasarays historie av skuespiller og styremedlem Şahan Gökbaka.

Okan Buruk ble ansatt som ny trener 23. juni 2022. 48-åringen hadde fra før av trent syv klubber. Han hadde mest suksess med å vinne den tyrkiske cupen med Akhisarspor i 2017-18-sesongen, og Süper Lig med Başakşehir i 2019-20-sesongen.

En rekke spillere ble hentet og forlot Galatasaray under sommeren 2022. Mauro Icardi, Dries Mertens, Milot Rashica, Haris Seferovic, Fredrik Midtsjø, Sérgio Oliveira, Lucas Torreira, Léo Dubois, Kazımcan Karataş, Abdülkerim Bardakcı var blant spillere som ble hentet til klubben.

Marcão ble solgt til Sevilla for 13 millioner euro. Patrick van Aanholt, Mostafa Mohamed, Olimpiu Morutan, Taylan Antalyalı, Emre Kılınç og Christian Luyindama gikk på utlån, mens Mbaye Diagne, Ryan Babel forlot klubben gratis.

Varierende start i ligaen

Galatasaray vant serie-premieren 0-1 mot Antalyaspor 7. august 2022, etter scoring av Bafétimbi Gomis i det 90. minutt. I den andre runden gikk Galatasaray på et overraskende 0-1-tap for nyopprykkede Giresunspor på hjemmebane.

Haris Seferovic og Bafétimbi Gomis rullerte på å starte som midt-spiss i Okan Buruks 4-2-3-1-formasjon i starten av sesongen. Mauro Icardi ble hentet på et sesonglangt lån fra Paris Saint-Germain, på siste dag før overgangsvinduet stengte, 8. september 2022.

Galatasaray gikk på sitt andre tap for sesongen da de tapte 2-1 for Kayserispor på bortebane i den 10. serierunden 15. oktober 2022. I runden etter ble det bare 2-2 mot Alanyaspor på hjemmebane 23. oktober 2022. Dries Mertens scoret 1-0-målet, mens Mauro Icardi scoret sitt første mål for Galatasaray, og la på til 2-0 i det 18. minutt. Etter at Sacha Boey fikk direkte rødt kort i det 33. minutt, kom Alanyaspor tilbake og scoret to mål i andre omgang. Det hjalp heller ikke på at Abdülkerim Bardakcı fikk rødkort fire minutter på overtid. Galatasaray lå på 7.-plass på tabellen etter 11 runder (5 serie, 3 avgjort, 2 tap), med én utsatt kamp til gode.

Seiersrekord med 14 strake seire i ligaen

Etter 2-2-kampen mot Alanyaspor i den 11. serierunden 23. oktober 2022, tok Galatasaray 14 strake seire i ligaen, og gikk ikke på et poengtap før de tapte 2-1 mot Konyaspor 17. mars 2023.

Galatasaray slo Beşiktaş 2-1 på hjemmebane i den 13. serierunden etter to scoringer fra Mauro Icardi, mens Kerem Aktürkoğlu ble den store helten med hat-trick mot Başakşehir i runden etter, i en kamp som endte med 0-7-seier på bortebane.

25. desember 2022, etter den 15. serierunden, tok Galatasaray serieledelsen fra Fenerbahçe. Galatasaray slo Istanbulspor 2-1, mens Fenerbahçe tapte 2-1 for Trabzonspor dagen før. Etter det så ikke Galatasaray seg tilbake på tabellen.

På nyåret, 8. januar 2023, slo Galatasaray Fenerbahçe hele 0-3 på Şükrü Saracoğlu Stadion i den 18. serierunden. Sérgio Oliveira sendte Galatasaray i ledelsen i det 32. minutt. Mauro Icardi, som ikke hadde spilt en kamp på to måneder på grunn av VM-pause og skade, ble byttet inn for Barış Alper Yılmaz i det 76. minutt. To minutter senere hadde han målgivende til Kerem Aktürkoğlu, før han satte inn 0-3 selv ti minutter på overtid foran Fenerbahçe-fansen.

Galatasaray forsterket laget under vinterens overgangsvindu, og hentet Nicolò Zaniolo, som hadde havnet i kulden i José Mourinhos Roma. Galatasaray betalte 15 millioner euro for italieneren som hadde en markedsverdi på 30 millioner euro. I tillegg ble Kaan Ayhan fra Sassuolo og Sam Adekugbe fra Hatayspor hentet på lån ut sesongen.

I begynnelsen av februar ble Tyrkia rammet av et kraftig jordskjelv, der over 40 000 døde. Hendelsen gjorde at ligaen ble satt på pause i over én måned. Både Gaziantep FK og Hatayspor trakk seg fra ligaen da den startet opp igjen, på grunn av ødeleggelsene i byene til lagene. Alle de resterende kampene som lagene var involvert i ble satt til 0-3-tap.

Galatasaray skulle møte Gaziantep FK i den 23. runden, og vant kampen 3-0 på walkover, mens de tok sin 14. strake ligaseier mot Kasımpaşa 11. mars 2023, etter at ligaen hadde startet opp igjen. Galatasaray ledet nå tabellen 9 poeng foran Fenerbahçe på andreplass, med 11 kamper igjen. Fenerbahçe hadde én kamp mindre og kunne knappe inn forspranget til 6 poeng.

I den 25. runden tapte Galatasaray 2-1 mot Konyaspor på bortebane 17. mars 2023, og seiersrekken stoppet på 14 strake seire. Der var ikke bare klubb- og Süper Lig-rekord, mens også rekord blant de største ligaene i Europa, inkludert England, Spania, Tyskland, Frankrike og Italia.

Galatasaray slo tilbake med tre strake seire. De slo  først Adana Demirspor 2-0 på hjemmebane etter to sene scoringer. Fredrik Midtsjø satte inn (1-0) en viktig scoring i det 86. minutt etter han avsluttet utenfor 16-meteren, før Nicolò Zaniolo punkterte kampen med straffescoring på overtid. I de to påfølgende kampene slo Galatasaray Kayerispor 6-0 på hjemmebane, før de slo Alanyaspor 1-4 på bortebane.

To svake kamper

I den 31. runden gikk Galatasaray på et overraskende poengtap mot Fatih Karagümrük på hjemmebane. Mauro Icardi startet kampen på benken, men Kerem Aktürkoğlu sendte Galatasaray oppskriftsmessig i ledningen tre minutter ut i kampen. Etter det sjokkerte Fatih Karagümrük med tre scoringer på 12 minutter. Først satte tidligere Galatasaray-spiller Mbaye Diagne inn utligningen i det 18. minutt, før Fabio Borini satte inn to kjappe i det 26. og 30. minutt.

På overtid i første omgang satte Sergio Oliveira inn 2-3 på straffespark etter hands i feltet. I det 60. minutt ble Mauro Icardi byttet inn for Nicolò Zaniolo. I det 67. minutt hadde han muligheten til å sette inn utligningen etter at Galatasaray ble tildelt nok et straffespark, men argentineren prøvde seg på et mislykket Panenka-straffespark som Batuhan Şen reddet. Galatasaray presset på og i det 80. minutt kom utligningen når høyre-backen Sacha Boey satte inn 3-3, som også ble sluttresultatet. Galatasaray opprettholdte likevel forspranget på 6 poeng ned til Fenerbahce, som også spilte 3-3 i sin kamp mot Istanbulspor.

I den 32. runden ventet en vanskelig bortekamp mot Beşiktaş. Mauro Icardi scoret kampens første mål i det 20. minutt, men Beşiktaş kom sterkt tilbake med tre scoringer av Romain Saïss, Amir Hadziahmetovic og Vincent Aboubakar.

Sterk innspurt av Galatasaray og Icardi

Seks kamper før slutt, inkludert den kommende walkover-kampen mot Hatayspor i siste runde, hadde Galatasaray en luke på tre poeng ned til Fenerbahce. I den 33. runden slo Galatasaray Başakşehir 1-0 på hjemmebane etter scoring av Mauro Icardi, mens Fenerbahce bare klarte 1-1 mot Giresunspor på bortebane.

Mauro Icardi ble også avgjørende i de neste kampene. Han scoret begge målene i 0-2-seieren over Istanbulspor på bortebane og 2-0-seieren over Sivasspor på hjemmebane i de to neste rundene.

Seriemester i Ankara

Galatasaray kunne sikre seriemesterskapet om de slo Ankaragücü på bortebane tre runder før slutt. Mauro Icardi satte inn 0-1 etter bare syv minutter, men Ankaragücü svarte like etter og utlignet i det 16. minutt. I det 38. minutt satte Icardi inn 1-2 på hodet etter innlegg fra Kerem Aktürkoğlu. I andre omgang punkterte Galatasaray kampen etter to nye målgivende pasninger fra Kerem Aktürkoğlu. Han hadde målgivende pasning på 1-3-scoringen til Barış Alper Yılmaz i det 73. minutt, og på 1-4-scoringen som Sergio Oliveira headet i mål på corner i det 78. minutt. Galatasaray tok dermed hjem sitt 23. seriemesterskap i historien.

Løftet pokalen etter kampen mot Fenerbahçe

Galatasaray var allerede seriemester før oppgjøret mot Fenerbahçe på hjemmebane i nest siste runde. Siste kamp var mot Hatayspor, en kamp som allerede var vunnet 3-0 på walkover. Kampen mot Fenerbahçe endte også 3-0 etter to scoringer av Nicolò Zaniolo og én av Mauro Icardi. Etter kampen var det duket for en storslått seremoni hvor Galatasaray og kaptein Fernando Muslera løftet pokalen, foran et ekstatisk hjemmepublikum.

88 poeng i sesongen

Galatasaray endte til slutt på 88 poeng, 8 poeng foran Fenerbahçe på andreplass og 10 poeng foran Beşiktaş på tredjeplass. Til sammenligning vant Galatasaray med 69 poeng sist de ble seriemestere i 2018-19-sesongen.

Enner Valencia ble ligaens toppscorer med 29 mål, mens Mauro Icardi ble Galatasarays toppscorer med 22 mål på 24 ligakamper. I tillegg scoret han ett i den tyrkiske cupen. Kerem Aktürkoğlu hadde flest målgivende i ligaen med 11 målgivende.

Exit i kvartfinalen i cupen

Galatasaray slo GMG Kastamonuspor 7-0 i tredje runden i cupen, før de tok to knepne seire på hjemmebane mot Ofspor (2-1) og Ankara Keciörengücü (1-0) i de to neste rundene.  I åttendedelsfinalen slo Galatasaray Alanyaspor 1-2 på bortebane, før de tapte 2-3 mot Başakşehir på hjemmebane i kvartfinalen.

Les mer

2022-23: Seriemester for 23. gang

Det ble gjort store endringer i Galatasaray til 2022-23-sesongen, etter 13.-plassen på tabellen sist sesong. Dursun Özbek, som var president fra 2015-2018, tok over som president for Burak Elmas i juni 2022, og ble Galatasarays 39. president. Burak Elmas vant presidentvalget i 2021, men ble avsatt av styret etter en svak sesong. Han ble betegnet som den verste presidenten i Galatasarays historie av skuespiller og styremedlem Şahan Gökbaka.

Okan Buruk ble ansatt som ny trener 23. juni 2022. 48-åringen hadde fra før av trent syv klubber. Han hadde mest suksess med å vinne den tyrkiske cupen med Akhisarspor i 2017-18-sesongen, og Süper Lig med Başakşehir i 2019-20-sesongen.

En rekke spillere ble hentet og forlot Galatasaray under sommeren 2022. Mauro Icardi, Dries Mertens, Milot Rashica, Haris Seferovic, Fredrik Midtsjø, Sérgio Oliveira, Lucas Torreira, Léo Dubois, Kazımcan Karataş, Abdülkerim Bardakcı var blant spillere som ble hentet til klubben.

Marcão ble solgt til Sevilla for 13 millioner euro. Patrick van Aanholt, Mostafa Mohamed, Olimpiu Morutan, Taylan Antalyalı, Emre Kılınç og Christian Luyindama gikk på utlån, mens Mbaye Diagne, Ryan Babel forlot klubben gratis.

Varierende start i ligaen

Galatasaray vant serie-premieren 0-1 mot Antalyaspor 7. august 2022, etter scoring av Bafétimbi Gomis i det 90. minutt. I den andre runden gikk Galatasaray på et overraskende 0-1-tap for nyopprykkede Giresunspor på hjemmebane.

Haris Seferovic og Bafétimbi Gomis rullerte på å starte som midt-spiss i Okan Buruks 4-2-3-1-formasjon i starten av sesongen. Mauro Icardi ble hentet på et sesonglangt lån fra Paris Saint-Germain, på siste dag før overgangsvinduet stengte, 8. september 2022.

Galatasaray gikk på sitt andre tap for sesongen da de tapte 2-1 for Kayserispor på bortebane i den 10. serierunden 15. oktober 2022. I runden etter ble det bare 2-2 mot Alanyaspor på hjemmebane 23. oktober 2022. Dries Mertens scoret 1-0-målet, mens Mauro Icardi scoret sitt første mål for Galatasaray, og la på til 2-0 i det 18. minutt. Etter at Sacha Boey fikk direkte rødt kort i det 33. minutt, kom Alanyaspor tilbake og scoret to mål i andre omgang. Det hjalp heller ikke på at Abdülkerim Bardakcı fikk rødkort fire minutter på overtid. Galatasaray lå på 7.-plass på tabellen etter 11 runder (5 serie, 3 avgjort, 2 tap), med én utsatt kamp til gode.

Seiersrekord med 14 strake seire i ligaen

Etter 2-2-kampen mot Alanyaspor i den 11. serierunden 23. oktober 2022, tok Galatasaray 14 strake seire i ligaen, og gikk ikke på et poengtap før de tapte 2-1 mot Konyaspor 17. mars 2023.

Galatasaray slo Beşiktaş 2-1 på hjemmebane i den 13. serierunden etter to scoringer fra Mauro Icardi, mens Kerem Aktürkoğlu ble den store helten med hat-trick mot Başakşehir i runden etter, i en kamp som endte med 0-7-seier på bortebane.

25. desember 2022, etter den 15. serierunden, tok Galatasaray serieledelsen fra Fenerbahçe. Galatasaray slo Istanbulspor 2-1, mens Fenerbahçe tapte 2-1 for Trabzonspor dagen før. Etter det så ikke Galatasaray seg tilbake på tabellen.

På nyåret, 8. januar 2023, slo Galatasaray Fenerbahçe hele 0-3 på Şükrü Saracoğlu Stadion i den 18. serierunden. Sérgio Oliveira sendte Galatasaray i ledelsen i det 32. minutt. Mauro Icardi, som ikke hadde spilt en kamp på to måneder på grunn av VM-pause og skade, ble byttet inn for Barış Alper Yılmaz i det 76. minutt. To minutter senere hadde han målgivende til Kerem Aktürkoğlu, før han satte inn 0-3 selv ti minutter på overtid foran Fenerbahçe-fansen.

Galatasaray forsterket laget under vinterens overgangsvindu, og hentet Nicolò Zaniolo, som hadde havnet i kulden i José Mourinhos Roma. Galatasaray betalte 15 millioner euro for italieneren som hadde en markedsverdi på 30 millioner euro. I tillegg ble Kaan Ayhan fra Sassuolo og Sam Adekugbe fra Hatayspor hentet på lån ut sesongen.

I begynnelsen av februar ble Tyrkia rammet av et kraftig jordskjelv, der over 40 000 døde. Hendelsen gjorde at ligaen ble satt på pause i over én måned. Både Gaziantep FK og Hatayspor trakk seg fra ligaen da den startet opp igjen, på grunn av ødeleggelsene i byene til lagene. Alle de resterende kampene som lagene var involvert i ble satt til 0-3-tap.

Galatasaray skulle møte Gaziantep FK i den 23. runden, og vant kampen 3-0 på walkover, mens de tok sin 14. strake ligaseier mot Kasımpaşa 11. mars 2023, etter at ligaen hadde startet opp igjen. Galatasaray ledet nå tabellen 9 poeng foran Fenerbahçe på andreplass, med 11 kamper igjen. Fenerbahçe hadde én kamp mindre og kunne knappe inn forspranget til 6 poeng.

I den 25. runden tapte Galatasaray 2-1 mot Konyaspor på bortebane 17. mars 2023, og seiersrekken stoppet på 14 strake seire. Der var ikke bare klubb- og Süper Lig-rekord, mens også rekord blant de største ligaene i Europa, inkludert England, Spania, Tyskland, Frankrike og Italia.

Galatasaray slo tilbake med tre strake seire. De slo  først Adana Demirspor 2-0 på hjemmebane etter to sene scoringer. Fredrik Midtsjø satte inn (1-0) en viktig scoring i det 86. minutt etter han avsluttet utenfor 16-meteren, før Nicolò Zaniolo punkterte kampen med straffescoring på overtid. I de to påfølgende kampene slo Galatasaray Kayerispor 6-0 på hjemmebane, før de slo Alanyaspor 1-4 på bortebane.

To svake kamper

I den 31. runden gikk Galatasaray på et overraskende poengtap mot Fatih Karagümrük på hjemmebane. Mauro Icardi startet kampen på benken, men Kerem Aktürkoğlu sendte Galatasaray oppskriftsmessig i ledningen tre minutter ut i kampen. Etter det sjokkerte Fatih Karagümrük med tre scoringer på 12 minutter. Først satte tidligere Galatasaray-spiller Mbaye Diagne inn utligningen i det 18. minutt, før Fabio Borini satte inn to kjappe i det 26. og 30. minutt.

På overtid i første omgang satte Sergio Oliveira inn 2-3 på straffespark etter hands i feltet. I det 60. minutt ble Mauro Icardi byttet inn for Nicolò Zaniolo. I det 67. minutt hadde han muligheten til å sette inn utligningen etter at Galatasaray ble tildelt nok et straffespark, men argentineren prøvde seg på et mislykket Panenka-straffespark som Batuhan Şen reddet. Galatasaray presset på og i det 80. minutt kom utligningen når høyre-backen Sacha Boey satte inn 3-3, som også ble sluttresultatet. Galatasaray opprettholdte likevel forspranget på 6 poeng ned til Fenerbahce, som også spilte 3-3 i sin kamp mot Istanbulspor.

I den 32. runden ventet en vanskelig bortekamp mot Beşiktaş. Mauro Icardi scoret kampens første mål i det 20. minutt, men Beşiktaş kom sterkt tilbake med tre scoringer av Romain Saïss, Amir Hadziahmetovic og Vincent Aboubakar.

Sterk innspurt av Galatasaray og Icardi

Seks kamper før slutt, inkludert den kommende walkover-kampen mot Hatayspor i siste runde, hadde Galatasaray en luke på tre poeng ned til Fenerbahce. I den 33. runden slo Galatasaray Başakşehir 1-0 på hjemmebane etter scoring av Mauro Icardi, mens Fenerbahce bare klarte 1-1 mot Giresunspor på bortebane.

Mauro Icardi ble også avgjørende i de neste kampene. Han scoret begge målene i 0-2-seieren over Istanbulspor på bortebane og 2-0-seieren over Sivasspor på hjemmebane i de to neste rundene.

Seriemester i Ankara

Galatasaray kunne sikre seriemesterskapet om de slo Ankaragücü på bortebane tre runder før slutt. Mauro Icardi satte inn 0-1 etter bare syv minutter, men Ankaragücü svarte like etter og utlignet i det 16. minutt. I det 38. minutt satte Icardi inn 1-2 på hodet etter innlegg fra Kerem Aktürkoğlu. I andre omgang punkterte Galatasaray kampen etter to nye målgivende pasninger fra Kerem Aktürkoğlu. Han hadde målgivende pasning på 1-3-scoringen til Barış Alper Yılmaz i det 73. minutt, og på 1-4-scoringen som Sergio Oliveira headet i mål på corner i det 78. minutt. Galatasaray tok dermed hjem sitt 23. seriemesterskap i historien.

Løftet pokalen etter kampen mot Fenerbahçe

Galatasaray var allerede seriemester før oppgjøret mot Fenerbahçe på hjemmebane i nest siste runde. Siste kamp var mot Hatayspor, en kamp som allerede var vunnet 3-0 på walkover. Kampen mot Fenerbahçe endte også 3-0 etter to scoringer av Nicolò Zaniolo og én av Mauro Icardi. Etter kampen var det duket for en storslått seremoni hvor Galatasaray og kaptein Fernando Muslera løftet pokalen, foran et ekstatisk hjemmepublikum.

88 poeng i sesongen

Galatasaray endte til slutt på 88 poeng, 8 poeng foran Fenerbahçe på andreplass og 10 poeng foran Beşiktaş på tredjeplass. Til sammenligning vant Galatasaray med 69 poeng sist de ble seriemestere i 2018-19-sesongen.

Enner Valencia ble ligaens toppscorer med 29 mål, mens Mauro Icardi ble Galatasarays toppscorer med 22 mål på 24 ligakamper. I tillegg scoret han ett i den tyrkiske cupen. Kerem Aktürkoğlu hadde flest målgivende i ligaen med 11 målgivende.

Exit i kvartfinalen i cupen

Galatasaray slo GMG Kastamonuspor 7-0 i tredje runden i cupen, før de tok to knepne seire på hjemmebane mot Ofspor (2-1) og Ankara Keciörengücü (1-0) i de to neste rundene.  I åttendedelsfinalen slo Galatasaray Alanyaspor 1-2 på bortebane, før de tapte 2-3 mot Başakşehir på hjemmebane i kvartfinalen.

Les mer

Tabell 2022-23
#LAGKMFP
1 Galatasaray36+5688
2 Fenerbahçe36+4580
3 Beşiktaş36+4278
4 Adana Demir36+3169
5 Başakşehir36+1762
Toppscorer 2022-23
SPILLERLAGMÅL

E. Valencia
Fenerbahçe29

M. Diagne
Karagümrük23

M. Icardi
Galatasaray22