Galatasaray Spor Kulübü (Galatasaray) er en tyrkisk fotballklubb som holder til i Istanbul. Galatasaray S.K ble grunnlagt 20. oktober 1905, av Ali Sami Yen og hans studiekamerater fra Galatasaray videregående skole. De forelsket seg i fotball etter å ha sett utenlandske spillere spille i Istanbul. Deres plan var å møtes en gang i uka for å spille fotball. Det var diskusjon om klubbnavnet, noen fåreslo Gloria (seier) , og andre Audace (mot), men da de slo romerne 2-0, begynte alle tyrkerne å rope «Dere er Galata’s Herrer», og dermed ble laget kalt for Galatasaray.
Da laget ble opprettet, var fargene på fotballdrakten rød og hvit, men de fikk ikke lov til å bruke disse fargene etter det ottomanske rikets politikk. Ali Sami Yen ville at fargene skulle være i flammende farger, altså rød og knall gul-oransje. Ali Sami Yen uttalte: «Vi så for oss de gul-røde flammene som lyste på laget vårt, og drømte om at det ville ta oss til seier etter seier».
Ali Sami Yen var president i over 13 år fra 1905 til 1919, og en kort periode i 1925. I 1910 grunnla han Galatasaray-museet, som ble det første sports-museet i Tyrkia. Under hans presidentperiode vant Galatasaray den lokale Istanbul-ligaen 6 ganger.
Tyrkia
Galatasaray er den mest suksessrike fotballklubb i Tyrkia, og vunnet flere troféer enn alle andre tyrkiske klubber. De er den eneste tyrkiske klubben med fire stjerner i logoen (1 pr. 5. seriemesterskap). Galatasaray har vunnet ligaen hele 23 ganger, cupen 18 ganger og den tyrkiske super-cupen 15 ganger. Galatasaray er også det eneste laget i landet som har vunnet en europeisk tittel, UEFA-cupen i 2001 og den europeiske super-cupen samme år.
Europa
Galatasaray var det første laget i Tyrkia til å vinne en europeisk-tittel, da de slo Arsenal i UEFA-cupfinalen 1999-2000-sesongen. De var det første laget som ikke tapte en eneste kamp i UEFA-cupens historie. De tok også hjem et annet prestisjefullt trofé da de slo Real Madrid (Champions League-vinner) i UEFA Super Cupen samme året. Dette gjorde at de toppet rangeringen av «Beste fotballag i verden» i januar 2001.
Galatasaray har også gjort det bra i Champions League, og slått lag som Milan, Manchester United, Real Madrid, Juventus, Liverpool. I 2000-2001- og 2012-2013-sesongen gikk de videre til kvartfinalen i Champions League, hvor de tapte begge gangene mot Real Madrid over to kamper.
Rivaler
De tre store
Galatasaray’s største rivalklubber er Beşiktaş og Fenerbahçe fra samme by. Det er ingen religion eller klasseforskjell mellom supporterne lenger, men hver kamp har sin egen stemning og drama. Spenningen bygges opp uker før kampene.
Galatasaray har rekorden med 24 tyrkiske ligamesterskap. Fenerbahçe har vunnet 19 mesterskap (selv om klubben hevder å ha vunnet 28 mesterskap ), og Beşiktaş har vunnet 16 tyrkiske mesterskap (14 Süper Lig + 2 Turkish Federation Cup ) . Ingen av lagene har rykket ned siden 1959 . De verste plasseringene i ligaen for klubbene, var 10. plass for Fenerbahçe i 1980–81 , 11. plass for Beşiktaş i 1975–76 , og 13. plass for Galatasaray i 2021–22 .
Mens Galatasaray er overlegen i antall trofeer, er Fenerbahçe mer vellykket i derbyer som spilles mellom de tre lagene.
En rapportert viste at 90% av fansen i Tyrkia støtter de tre store. En undersøkelse fra en fan-token-plattform viste overveldende støtte til Galatasaray i 60 av 81 provinser i Tyrkia. Rivalen på den asiatiske siden av byen, Fenerbahçe, hadde det høyeste antallet fans i 17 provinser, mens Beşiktaş hadde flere fans enn andre klubber bare i den østlige provinsen Iğdır. I følge undersøkelsen støtter 37,6 % av fansen Galatasaray, 32,3 % støtter Fenerbahçe og 20,8 % støtter Beşiktaş.
Det interkontinentale derby
Kampene mellom Galatasaray og Fenerbahçe blir kalt for det interkontinentale derby (tyrkisk : Kıtalararası Derbi). Derbyet er kjent som «interkontinentalt» fordi Galatasaray og Fenerbahçe er to av de store tyrkiske lagene fra henholdsvis den europeiske og asiatiske delen av Istanbul.
Oppgjørene mellom lagene er ansett som de største fotballkampene i Tyrkia, og en av de største kampene i internasjonal fotball på grunn av suksessen begge klubbene har hatt i tyrkisk fotball, intensiteten i kampene, og det enorme hatet mellom de to lagene. Oppgjørene har eksistert i mer enn et århundre. Fotballhooliganisme er et vanlig fenomen blant fansen deres de siste årene, med alt fra knekke seter, banning, slåssing, fyrverkeri og gateopptøyer. Hatet er så intenst at mange voldelige hendelser har funnet sted i flere regioner i Istanbul, så vel som i resten av Tyrkia, spesielt før eller etter kampene.
Historie
Den første kampen som ble spilt mellom Galatasaray og Fenerbahçe var en vennskapskamp som ble spilt søndag 17. januar 1909. Kampen ble spilt på Papazın Çayırı Stadion, som ligger der Şükrü Saracoğlu Stadion ligger i dag. Oppgjøret endte med 0-2-seier til Galatasaray. Fenerbahçes første seier kom 4. januar 2914, da Galatasaray ble beseiret 4-2 i den fjerde runden i Istanbul-ligaen.
21. september 2003 spilte de to klubbene en Süper Lig-kamp, som endte 2-2, foran et rekordstort oppmøte på 71 334 personer. Galatasaray spilte sine hjemmekamper på Olympiastadion denne sesongen.
Den største uoffisielle seieren mellom klubbene kom 12. februar 1911, da Galatasaray vant 7-0. Denne kampen blir imidlertid bare nevnt av Galatasaray. På grunn av fraværet av nøytrale tredjepartskilder, er oppstillingene og detaljene i kampen omstridt, og ikke fullstendig etterprøvbar, fordi det nesten ikke var noen vitner til denne hendelsen.
Den største seieren i moderne tid har Fenerbahçe, som slo Galatasaray 6-0 på Şükrü Saracoğlu Stadion 6. november 2002. Fire av målene ble scoret da Fenerbahçe var én mann under. Fenerbahçe, som er kjent for sjeldent å tape hjemme i derbyer, hadde en rekke på 23 kamper, på 20 år, uten å bli beseiret av Galatasaray på Şükrü Saraçoğlu Stadion. De var ubeseiret fra 22. desember 1999, og fram til 23. februar 2020, da Fenerbahçe gikk på et 1-3-tap. Max Kruse sendte Fenerbahçe i ledelsen, men etter tre scoringer fra Ryan Donk, Falcao og Henry Onyekuru ble forbannelsen brutt.
Kultur
Rivaliseringen mellom de to største tyrkiske klubbene kan spores tilbake til noen sosiale, kulturelle og regionale forskjeller. Galatasaray ble grunnlagt i 1905 av Galatasaray Lisesi (høyskole)- elever i distriktet Beyoğlu. I de tidlige tiårene av tyrkisk fotball ble Galatasaray ansett som den klassiske representanten for det franske høyklasse-påvirkede samfunnet i Istanbul.
På den annen side ble Fenerbahçe grunnlagt av muslimske menn fra middelklassen i distriktet Kadıköy i 1907. Fenerbahçe var kjent som folkeklubben og ble ansett som representanten for arbeiderne. På 70-tallet ble Fenerbahçe støttet av 60% av landet mens Galatasaray fortsatt ble sterkt støttet av høyklassesamfunnet i Istanbul. Galatasaray klarte å lukke gapet mellom de to klubbene etter at klubben begynte å heve seg og matche Fenerbahçes styrke fra 1987, spesielt på 1990-tallet, og etter de klarte å vinne UEFA-cupen og UEFA Super Cup i 2000.
Klasseforskjellene mellom fanbasene har sakte forsvunnet, og det sosiale gapet som en gang skilte de to klubbene blitt visket ut. Nå for tiden har begge klubbene fanbaser som representerer alle sosiale klasser.
Opptøyer i 1934
Fredag 23. februar 1934 var dagen da uventede opptøyer skjedde på en antatt vennskapskamp, som ble spilt på Taksim Stadion mellom Fenerbahçe og Galatasaray.
Begge lag ønsket å vinne, men kampen ble stoppes flere ganger på grunn av stygge taklinger. Den høye temperaturen på banen forårsaket også høy temperatur på tribunen. Kampen endte med full slåsskamp på banen, og dommeren hadde ikke noe annet valg enn å avbryte kampen. Etter det var slutt på vennskapskamper mellom klubbene. Avisen Milliyet omtalte kampen som: «Tilskuerne kom ikke for å se på fotball».
Profesjonalisering av tyrkisk fotball
Den profesjonelle landsdekkende ligaen (kjent som Süper Lig i dag) ble dannet i 1959, noen år etter grunnleggelsen av UEFA i 1954. Det er den beste profesjonelle ligaen i tyrkisk fotball, og den mest populære sportskonkurransen i landet.
1959 Millî Lig (Nasjonal-liga) het den den første sesongen av proffligaen i Tyrkia. Ligaen var sammensatt av seksten klubber fordelt på to grupper: Kırmızı Grup (Rød gruppe) og Beyaz Grup (Hvit gruppe), som er fargene på det tyrkiske flagget. ‘
Den første sesongen fant sted i kalenderåret 1959, i stedet for 1958–59, fordi kvalifiseringsfasene fant sted i 1958. Finalen besto av to kamper, som ble spilt mellom vinnerne av hver gruppe. Galatasaray vant den røde gruppen og Fenerbahçe vant den hvite gruppen, som gjorde at klubbene møttes for å avgjøre en vinner. Galatasaray vant den første kampen 1–0 etter scoring av Metin Oktay, men Fenerbahçe vant returoppgjøret 4-0, og ble kåret til mestere.
Graeme Souness flagghendelse
I sesongen 1995–96, da Galatasaray nådde cupfinalen mot Fenerbahçe, var det forventet at Fenerbahçe skulle vinne lett. Galatasaray slo imidlertid Fenerbahçe i den første kampen på Ali Sami Yen Stadion, etter scoring av Dean Saunders på straffespark. I returoppgjøret scoret Aykut Kocaman (Fenerbahçe) kampens eneste mål etter ordinær tid, og kampen gikk til forlengelse. I ekstraomgangene avgjorde Dean Saunders for Galatasaray.
Galatasaray-manager Graeme Souness tok et stort Galatasaray-flagg etter kampen og plantet det midt på banen. Ifølge Souness gjorde han det som følge av en fornærmelse fra Fenerbahces trener.
27 år etter flagg-hendelsen entret han Ali Sami Yen under feiringen av Galatasarays seriemesterskap i 2022-23-sesongen. Galatasaray løftet pokalen etter den siste hjemmekampen mot Fenerbahçe. Graeme Souness var en del av showet etter kampen og veivet rundt med et Galatasaray-flagg på gressmatten.
Vannderby-kampen
19. mai 2007 gjestet Fenerbahçe Ali Sami Yen etter de nylig hadde blitt seriemestere. På grunn av tusenvis av plastvannflasker, bluss, stadionseter og annet materiale kastet av Galatasaray-fans på banen, fikk kampen kallenavnet «vannderby» (tyrkisk : sulu derbi ). Dommeren stoppet til slutt kampen, men etter en liten pause ble kampen gjenopptatt. Fenerbahçe vant til slutt kampen 1-2.
Knivstikking
13. mai 2013 ble en Fenerbahçe-supporter drept etter å ha blitt knivstukket flere ganger etter en kampen mellom klubbene. Den 19 år gamle supporteren og kameraten ble angrepet av Galatasaray-fans på vei hjem etter kampen. Kampen endte med 2-1-seier for Fenerbahçe på Şükrü Saraçoğlu Stadion.
Rivalisering mellom Galatasaray og Beşiktaş
Galatasaray og Beşiktaş er to av de mest suksessrike og populære klubbene i Tyrkia. Begge klubbene ligger i den europeiske delen av Istanbul, og har fanbaser som følger dem i nasjonale og internasjonale kamper. Beşiktaş ble grunnlagt i Beşiktaş kommune, mens Galatasaray ble grunnlagt i distriktet Galatasaray. Begge klubbene henter naturlig nok mesteparten av støtten fra den siden av byen de er hjemmehørende i, men opprettholder et betydelig flertall av støtten fra resten av Tyrkia.
Fotballhooliganisme er et veldig vanlig fenomen blant fansen deres de siste årene, med alt fra knekking av seter, banning, slåssing, fyrverkeri og gateopptøyer. Beşiktaş’ fans er kjent for sin syngende støtte og er velkjent som blant de argeste i Europa. Galatasarays fans er også godt kjent og ligner på Beşiktaş-fansen med sangene sine.
Begge klubbene konkurrerer med hverandre om tittelen som den mest suksessrike fotballklubben i Tyrkia. Galatasaray er den mest suksessrike av de to, etter å ha vunnet 59 offisielle titler, sammenlignet med Beşiktaş’ 35 titler.
Den første kampen som ble spilt mellom klubbene var en kamp Istanbul-ligaen 22. august 1924. Kampen ble arrangert på Taksim Stadion, og endte 2–0 til Beşiktaş. Galatasaray markerte sin første seier over Beşiktaş, da Beşiktaş ble beseiret 6–1 i semifinalen i Istanbul-ligaen 31. juli 1925.
Ali Sami Yen
Galatasaray spilte på forskjellige baner etter de ble grunnlagt, siden det ikke var noen stadion i Istanbul. I 1921, ble den første stadion, «Taksim» stadion bygget. Galatasaray spilte der til 1940, da «Taksim» stadion ble revet. Galatasaray bestemte seg for å bygge en stor og moderne stadion. Men pga vanskelighetene under 2. verdenskrig, ble byggingen utsatt over 2 tiår. I mellomtiden spilte de på «Inönü» stadion.
20 Desember 1964, ble Ali Sami Yen stadion åpnet. Den fikk navnet sitt etter grunnleggeren Ali Sami Yen. I 1964 hadde stadion en kapasitet på over 35.000. Senere tok den 25.000, grunnet sikkerhetsforbedringer og påbud om seter. I 1999 ble stadionen utsatt for jordskjelv, noe som gjorde at de senere rev den ene tribunen og satte opp en ny.
Ali Sami Yen var kjent for sin gode atmosfære og stemning. Det var en beryktet stadion å komme til både for tyrkiske og europeiske lag. Galatasaray supporterne sammenlignet det å komme dit for motstanderlagene med å komme til helvete (hell), og hadde bannere der det sto «Welcome to hell» for å skape avsky og skremme de som gjestet stadion.
I 2007 startet byggingen av Ali Sami Yen Spor Kompleksi, som skulle bli Galatasarays nye storstue. Den sto ferdig 15. januar 2011. Galatasaray spilte sin siste kamp på Ali Sami Yen 11. januar 2011, der de møtte Sekerspor i cupen. Rivingen av stadion startet like etter.
Ali Sami Yen Spor Kompleksi
Den 15. januar 2011 sto Galatasarays nye hjemmebane Ali Sami Yen Spor Kompleksi ferdig. Den het fram til 2021 for Turk Telekom Arena (offisielt Ali Sami Yen Spor Kompleksi – Turk Telekom Arena Stadyumu).
I 2021 var det Nef som sikret seg navnerettighetene og den het i to år for Nef Stadion (offisielt Ali Sami Yen Spor Kompleksi – Nef Stadyumu). I 2023 var det Rams Global som sikret seg rettighetene og stadion heter nå Rams Park (offisielt Ali Sami Yen Spor Kompleksi – Rams Park).
Rams Park har en kapasitet på 52,650 seter.
Recep Tayyip Erdoğan åpnet stadion til protester fra Galatasarays supportere. Galatasaray møtte Ajax i åpningskampen 15. januar 2011, i vennskapskamp som endte 0-0.
Rams Park var den første stadion i Tyrkia til å bli godkjent av UEFA til å bli brukt om de skulle få EM i 2016. Galatasaray vant Süper Lig i 2011-12-sesongen, den første fulle sesongen de spilte på stadion. 18. mars 2011 satte Galatasaray verdensrekord i lydnivå i en kamp de møtte Fenerbahce. Fansen hadde et rop på 131.76 desibel og havnet i Guniess rekordbok for verdens høyeste rop på en sports stadion.
UltrAslan
Det har lenge vært ulike selv-organiserte supporter-grupper, men etter europacup-suksessen i 2001, der Galatasaray vant både UEFA-cupen og den europeiske super-cupen, ble de samlet til en, og UltrAslan (ultras løver) ble opprettet. Alparslan Dikmen (1965-2008) var lederen og hovedkoordinatoren i starten og fram til hans utilsiktede dødsfall i 2008. Galatasaray har flest supportere i hele Tyrkia, noe som gjorde UltrAslan til den største supporter-gruppen etter oppretningen. De har nå vokst seg til rundt 100 000 medlemmer.
UltrAslan er kjent for sin kreative koreografi og bruk av bluss. Etter at en derby-kamp mot Fenerbahçe ble avbrutt på grunn av bruk av over 3000 bluss, ble bruk av bluss fullstendig forbudt i de tyrkiske ligaene, med innføring av strenge bøter for lovbrudd.
I motsetning til mange andre europeiske fangrupper, har ultrAslan, selv om de er patriotisk, generelt en apolitisk karakter. De er ganske kritisk til klubbledelsen, og har stor innflytelse på overgangspolitikken til klubben. UltrAslan avstår strengt enhver økonomisk støtte eller levering av gratisbilletter fra klubben, og finansieres av donasjoner fra medlemmer samt ved salg av egenproduserte artikler. I likhet med andre Ultra-grupper i Europa er de imot kommersialisering av fotball.